Αλλάζουν στάση δήμαρχοι και περιφερειάρχες, απελευθερώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν με νόμο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα διαθέσιμα των Ταμείων της Αυτοδιοίκησης, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. 

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Πατούλης τόνισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού «ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος».

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: 

«Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Ένωση Περιφερειαρχών και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

Είχαμε μια ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, από τον οποίο πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό, συνεπώς άμεσα θα έρθει νόμος που θα αλλάζει το συγκεκριμένο μέτρο. Συζητήσαμε όλες τις αιτιάσεις, είπαμε τις απόψεις μας και συζητήσαμε για θέματα της αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει το μέτρο με νόμο σύντομα. Η πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού τα λέει όλα.


Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία «πρέπει να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», υπογραμμίζοντας ότι «θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος». 

«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά από αίτημά μας. Μοιραστήκαμε μαζί του τους έντονους προβληματισμούς και τις σοβαρές ενστάσεις μας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνει τη λαϊκή βούληση, ισοπεδώνει την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ», είπε και πρόσθεσε ότι διατύπωσαν στον πρωθυπουργό την ξεκάθαρη πολιτική τους βούληση να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης:

«Ζητήσαμε και λάβαμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού πως η συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι έκτακτη και προσωρινή και ως τέτοια τη θεωρούμε. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της, στην περίπτωση που η δέσμευση αυτή καταστεί άκυρη».