current views are: 1

26 Απριλίου 2015
Δημοσίευση06:13

Δραγασάκης: Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μόνοι μας μέτρα – Προτεραιότητα οι ανάγκες του λαού

«Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία στις πρώτες ημέρες του Μαϊου, αν όχι στο τέλος του Απριλίου», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας, διαμηνύει ο Γιάννης Δραγασάκης. 

Δημοσίευση 06:13’
αρθρο-newpost

«Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία στις πρώτες ημέρες του Μαϊου, αν όχι στο τέλος του Απριλίου», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας, διαμηνύει ο Γιάννης Δραγασάκης. 

«Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία στις πρώτες ημέρες του Μαϊου, αν όχι στο τέλος του Απριλίου», προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας, διαμηνύει ο Γιάννης Δραγασάκης

«Είναι σαφές ότι υπάρχει  δυναμική αλλά και επιτακτική ανάγκη για μια ενδιάμεση συμφωνία που θα συναφθεί κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, αν όχι εντός του Απριλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής». 

Το ζητούμενο δεν είναι νεο Μνημόνιο, αλλά μια ρύθμιση του χρέους που θα το καταστήσει και βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο και ο σχεδιασμός μιας οικονομικής πολιτικής χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, υποστηρίζει.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η αναγνώριση από την πλευρά των εταίρων πως έχουν κι αυτοί ευθύνη για το πρόβλημα της ρευστότητας.

«Η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά», προσθέτει και επισημαίνει:

Σε αντίθετη περίπτωση, η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει ομαλά τις εξωτερικές υποχρεώσεις της θα είναι σε μια ολοένα αυξανόμενη αντίθεση με την επιβίωση ελληνικού λαού.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση θα θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού.

Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το πρόβλημα ρευστότητας είναι αποτέλεσμα των διευθετήσεων του παρελθόντος, ενώ υπενθυμίζει πως η χώρα δεν έχει λάβει χρήματα από τον Απρίλιο του 2014 με εξαίρεση 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα επισημαίνει πως το πρόβλημα ρευστότητας επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα και αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε – όπως τονίζει με νόημα – μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. 

Ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζει ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειχνε ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε ταμειακό έλλειμμα και όπως χαρακτηριστικά λέει «από τα τέλη Φεβρουαρίου το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να πληρώσει κανονικά τους μισθούς».

Όσον αφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμεικά διαθέσιμα, λέει πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες λόγω του ότι δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και επειδή οι εμπειρίες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI είναι ακόμη νωπές. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλήγει πως οι πιο σκληρές αντιδράσεις για τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, από μια οικονομική ελίτ που την χαρακτήρισε σαν τα «κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας».


σχετικα αρθρα