Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Το παιχνίδι πάνω του παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς σε τρία πολιτικά πεδία την ερχόμενη εβδομάδα. Αντιπολίτευση, διαπραγμάτευση και εσωκομματικό πεδίο αποτελούν το μενού των κινήσεων του προέδρου της ΝΔ τις επόμενες ημέρες.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί να αντικρούσει τις φωνές, ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματος του, που κάνουν λόγο για ανυπαρξία αντιπολίτευσης και προγραμματίζει συχνότερη παρουσία στη Βουλή, μια ακόμη τηλεοπτική συνέντευξη, και συνεντεύξεις - παρεμβάσεις σε εφημερίδες.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ να αποσαφηνίσει τη γραμμή του κόμματος αναφορικά με την διαπραγμάτευση, το μεταναστευτικό, την οικονομία, τις καταλήψεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους βουλευτές του πολλοί εκ των οποίων δείχνουν απρόθυμοι να ασκήσουν επιθετική αντιπολίτευση.

Το δεύτερο πεδίο είναι η διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και, όπως έχει αποκαλύψει το newpost, αναμένει το τελικό ok για να ταξιδέψει στην Ευρώπη με το πρώτο ταξίδι να γίνεται μάλλον εντός της εβδομάδας. Ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει για μια ακομή φορά με τους Ευρωπαίους ότι η ΝΔ παραμένει ο μοναδικός ισχυρός εγγυητής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ειδικά τώρα που τα σενάρια για ρήξη με τους εταίρους πληθαίνουν .

Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ θα επανέλθει στα εσωκομματικά ζητήματα και θα απευθυνθεί στη βάση του κόμματος ζητώντας την στήριξη στην ηγεσία και την αποδοκιμασία όσων επιθυμούν την αποσταθεροποίηση και την εσωστρέφεια της παράταξης. Στις ομιλίες του στις προσυνδιασκέψεις ο κ. Σαμαράς θα χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις για τους λεγόμενους «δελφίνους».

Είναι η τελευταία φορά, αναμένεται να πει ο πρόεδρος της ΝΔ που ανέχομαι κάποιους να δηλώνουν άλλα στα τηλεοπτικά παράθυρα και απολύτως τίποτα στα όργανα του κόμματος. Όποιος επιθυμεί, θα τονίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αμφισβητήσει την ηγεσία ας το κάνει συντεταγμένα ακόμη και τώρα, αλλιώς θα αποτελεί "διαφθορέα" της συνοχής της παράταξης και παράγοντα αποσταθεροποίησης. Η κριτική είναι θεμιτή για την αντιπολιτευτική μας τακτική και η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοικτή για όλους, είναι μερικές από τις φράσεις προς τους στενούς του συνεργάτες. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι η υπονόμευση της ηγεσίας του κόμματος μέσω τηλεπαραθύρων και συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κατηγορήσει όσους χρησιμοποιούν την ΝΔ ως όχημα εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την χώρα και θα καλέσει την βάση της ΝΔ να αποδοκιμάσει αυτές τις συμπεριφορές και να απομονώσει πολιτικά τα στελέχη αυτά.

Παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι επαφές των επιτελείων του κ. Σαμαρά με αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Σταύρου Θεοδωράκη. Η δημιουργία του φίλοευρωπαικου μετώπου που θα δηλώσει παρών στις εξελίξεις φαίνεται ότι βρίσκει ανταπόκριση και από τους Βενιζέλο, Θεοδωράκη ωστόσο η πρώτη κίνηση θα γίνει από τον πρόεδρο της ΝΔ που τηρεί ακόμη στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει φως στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους.