Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Ο διάσημος σκηνοθέτης Α. Χίτσοκ είχε πει «δεν θέλω ένα καλό σενάριο, θέλω εξαιρετικούς ηθοποιούς». Μας το θύμισε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και του δημοψηφίσματος, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι «καλό είναι να σταματήσει αυτή η... ρητορική γιατί μόνο καλό δεν κάνει στην κυβέρνηση».

Πίσω όμως από αυτή την «ταμπακιέρα», σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υποκρύπτονται μύχιοι πόθοι όσων θα ήθελαν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προς ίδιον όφελος. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Έμπειρα στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν προς κάθε κατεύθυνση «δημοψήφισμα μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που η νέα συμφωνία, κριθεί ότι πρέπει να αναβαθμιστεί από λαϊκή εντολή». Αυτό σημαίνει ότι «όσοι επιθυμούν να συντηρούν τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος σε θολό κλίμα, κάνουν μεγάλο λάθος», διατείνονται οι ίδιοι κύκλοι.

Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτή «πρωτοστατούν» οι ΠΑΣΟΚογενείς, δημιουργεί σχεδόν τη βεβαιότητα ότι ο συγκεκριμένος χώρος επιθυμεί να καταγραφεί ως δύναμη «αφενός στήριξης του Α. Τσίπρα» και αφετέρου «να αποκτήσει διακριτικό ρόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ«, αφού αρκετά στελέχη του διατείνονται ότι «ασφυκτιούν ανάμεσα στους προεδρικούς και στην Αριστερή Πλατφόρμα».

Οι πρόωρες εκλογές είναι ένα μέσον πίεσης το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους. Ποιοί θα ήθελαν πρόωρες εκλογές; Όσοι και κυρίως η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιθυμούν να αυξήσουν την παρουσία φιλικά προσκείμενων βουλευτών στην κοινοβουλευτική ομάδα. Η τουλάχιστον πολιτικά άκομψη παρέμβαση του Π. Λαφαζάνη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απόντος του πρωθυπουργού, πυροδότησε αυτό το σενάριο. Στελέχη της «Πλατφόρμας» τα οποία βρίσκονται σε κυβερνητικές θέσεις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτή την τακτική αναγνωρίζοντας ότι «η εκλογολογία ενδεχομένως να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, αφού δημιουργεί άνευ λόγου εκνευρισμό στο λαό».

Που μπορεί να «πατήσει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών; Μόνο σε δύο περιπτώσεις: Πρώτον αν ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κρίνει ότι το νέο μεσοπρόθεσμα (απο τα τέλη Ιουνίου) δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η ανανέωση της λαϊκής εντολής να αποτελεί ταυτόχρονα επιβράβευση της κυβέρνησης και κυρίως να της δίνει μια «καθαρή τετραετία» ανάπτυξης της χώρας.

Δεύτερον αν η κυβέρνηση βρεθεί αντιμέτωπη με νέο γύρο σκληρών αντιπαραθέσεων με τους εταίρους, τότε η προσφυγή στις κάλπες θα αποκτήσει διλημματικό χαρακτήρα του τύπου «εμείς ή οι άλλοι που θέλουν επιστροφή στην εποχή του yes man;».

 Στενοί συνεργάτες του Α. Τσίπρα πάντως ξεκαθαρίζουν το τοπίο προειδοποιώντας «εκλογές και δημοψηφίσματα δεν διενεργούνται ούτε για λόγους εντυπωσιασμού, ούτε κομματικών στρατηγικών, καλό είναι κάποιοι να το καταλάβουν...».