Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Πρέπει η Ελλάδα να γίνει Λετονία; Στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup και πριν «φάει το ξύλο» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οι κεντρικοί παίκτες επανήλθε ως σενάριο εργασίας (σ.σ. κανείς δεν ξέρει εάν θα το προτάξουν εκ νέου και επίσημα) ένα άλλο πιο σκληρό μοντέλο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Τομσεν και άλλοι δεν μίλησαν για «κεϊνσιανές συνταγές», αλλά για σκληρή λιτότητα και… γερμανική πειθαρχία, απόντος του Γ. Βαρουφάκη.

Η μόνη συνταγή που προσφέρεται από τους πιστωτές είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες της περιφέρειας με μείωση μισθών και συντάξεων.

Η συγκεκριμένη «συνταγή» όμως είναι περισσότερο δύσπεπτη και τοξική απ’ όσο ακούγεται αφού συνοδεύεται από μεγάλη ανεργία, διψήφια ύφεση και εκτεταμένη φτώχεια για αρκετά χρόνια, προτού επέλθει μια αβέβαιη και χλωμή ανάκαμψη – ακριβώς δηλαδή ό,τι συνέβη και συμβαίνει στη Λετονία...

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» εμμένουν στην άποψη ότι είναι καλύτερα να έχουμε μια σύντομη και απότομη ύφεση παρά μια μακρά περίοδο «ημιύφεσης» και μάλιστα θεωρούν ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας όπως η Ελλάδα.

Ποια χώρα είναι αυτή; Η Λετονία, η οποία έχει ιστορικό προηγούμενο και όπως επιμένουν ο Σόιμπλε και όλοι οι συνοδοιπόροι του, οι έλληνες πολίτες ζούνε και εξακολουθούν να ζούνε πέρα από τις δυνατότητές της και το ελληνικό κράτος ζούσε και εξακολουθεί να ζει πέρα από τις δυνατότητές του. Αυτό είναι εμφανές κατ’ αυτούς στο έλλειμμα του προϋπολογισμού (δαπάνες μεγαλύτερες των εσόδων).

Τι προβλέπει το «λετονικό μοντέλο»; Μεγάλη μείωση αποδοχών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (δηλαδή, εσωτερική υποτίμηση έως εκεί που δεν παίρνει άλλο), με απώτερο στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση, η χώρα να περάσει από ένα μεγάλο σοκ το οποίο θα διαρκέσει για ένα κάποιο χρονικό διάστημα, εν είδει κάθαρσης, πριν αρχίσει και πάλι να παίρνει την πάνω βόλτα.

«Και τα δύο πρέπει να διορθωθούν για να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη πορεία» ήταν το μότο τους στον Γ.Βαρουφάκη από τον οποίο ζήτησαν να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να μπαίνουν, όπως στην προηγούμενη κατάσταση, στα υπουργεία για τους αναγκαίους ελέγχους.

«Χωρίς να έχουμε ουσιαστική ενημέρωση και πλήρη γνώση των στοιχείων, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση» φέρεται ότι είπαν στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, που βρίσκεται εν μέσω και σεναρίων για επικείμενη αντικατάστασή του.

Οι πιστωτές ήταν σκληροί σε πολλά σημεία, αλλά το ΔΝΤ δεν επέμεινε, όπως πληροφορείται το newpost.gr τόσο στα εργασιακά, αλλά στο θέμα των 100 δόσεων. Μάλιστα για τα εργασιακά ανέφερε ο Πολ Τόμσεν, ότι θα μπορεί να τα συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ενώ ούτε το ασφαλιστικό μπήκε με ένταση σε αυτή τη φάση στο τραπέζι.

Αυτό που ενόχλησε τους ομολόγους του Γ. Βαρουφάκη, είναι ότι η ελληνική πλευρά πήγε για μια ακόμη φορά, όπως λένε οι ίδιοι, απροετοίμαστη και χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο τι θέλει να κάνει. «Απλά μιλούσε αόριστα» είπε στο newpost.gr στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει γνώσει των συζητήσεων του Eurogroup.

Το τελεσίγραφο όμως είναι δεδομένο και άλλη ευκαιρία δεν υπάρχει για την Αθήνα, όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη. Η ελληνική πλευρά έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, μετά τα μηνύματα που έλαβε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ και το ερώτημα είναι πλέον τι θέλει να κάνει ο ίδιος…

Πάντως ψηλά στο συρτάρι του παραμένει ο φάκελος «εκλογές»… ειδικά όταν κάποιοι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν κάνουν πίσω και επιμένουν σε μοντέλα τύπου Λετονίας!