Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τα διεθνή ΜΜΕ.

Αυτή τη φορά, σειρά είχε ο Economist, που σε άρθρο του με τίτλο «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών: Ο Απών Καθηγητής”» φτάνει σε σημείο να αφιερώσει απαξιωτικές φράσεις ακόμα και για τον τρόπο που φέρεται... 

«Σχεδόν όλοι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου υπήρξαν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση, αντιθέτως όμως προς τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή διασημότητα, προς μεγάλη ενόχληση πολλών εντός ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει το άρθρο και προσθέτει:

Από τη σκοπιά των επικριτών του, το στιλ ζωής του κ. Βαρουφάκη -το ότι οδηγεί μια μοτοσικλέτα μεγάλης ιπποδύναμης, το ότι ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνά τα σαββατοκύριακά του σε μια εντυπωσιακή νησιώτικη έπαυλη που ανήκει στη σύζυγό του- προσιδιάζει επικίνδυνα σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων τους οποίους ο κ. Βαρουφάκης λοιδωρεί για την τακτική τους να σωρεύουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και να φοροδιαφεύγουν. 

Από την κριτική του Economist δεν ξεφεύγει ούτε ο τρόπος ντυσίματος του Έλληνα ΥΠΟΙΚ

«Ο κ. Βαρουφάκης που κυκλοφορεί με πέτσινα τζάκετ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους ομολόγους του, τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει μικρό ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε τελευταία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνεται. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βάζει εμπόδια, όπως λένε διάφοροι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στους προστιθέμενους φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις εκτός από κάποιες ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Σύμφωνα με τον Economist, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίζεται διαλλακτικότερος σε σχέση με τον ΥΠΟΙΚ: 

Η έλλειψη σύμπνοιας εντός του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά την κατάσταση. Όσο και εάν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, δίνοντας διαλέξεις σε διεθνές επίπεδο. Ενόσω εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσκειται στον κ. Τσίπρα, όχι όμως και στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους 'θεσμούς', όπως αναφέρονται πλέον το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ΕΕ (αντί της μισητής 'τρόικας'), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα .

«Το να φτάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της ως το τέλος του μήνα είναι κάτι απίθανο. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο χρόνο. Το τελευταίο τέχνασμα ήταν το να υποχρεώσει τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας» τονίζει ο Economist αναφερόμενος στην ΠΝΠ και προσθέτει πως «χωρίς συμφωνία, αυτό που φαντάζει ως βέβαιο είναι να εξαντληθεί πλήρως η ρευστότητα για το ελληνικό κράτος, κάτι που θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ».

«Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη ισχυρής θέλησης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Και όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη “αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού”» καταλήγει ο Economist