Για το «πινκ πονκ» των ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές γράφει το πρακτορείο Reuters με αφορμή τις διαπραγματεύσεις και τα όσα διημείφθησαν στο Eurogroup της Παρασκευής που σημειώνει πως δεν φαίνεται στον ορίζοντα μία λύση… 

«“Χρεοκοπούμε”. “Όχι δεν χρεοκοπείτε”. “Μας στραγγαλίζετε”. “Όχι, δεν το κάνουμε”. “Μας χρωστάτε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”. “Σας δώσαμε ήδη”». Στις φράσεις αυτές συνοψίζει την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών – Αθήνας και Βερολίνου- ο αρθρογράφος του πρακτορείου Πολ Τέιλορ που αναφέρει πως «το παιχνίδι του δειλού μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών την ώρα που η Αθήνα πλησιάζει όλο και περισσότερο στη χρεοκοπία καθώς δεν φαίνεται στον ορίζοντα μία συμφωνία για καταβολή χρημάτων έναντι μεταρρυθμίσεων». 

«Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν σε μονάχα ένα θέμα: Εάν η χώρα καταρρεύσει κανείς δεν θέλει να αφήσει τα αποτυπώματά του στο φονικό όπλο» γράφει γλαφυρά ο αρθρογράφος που συνεχίζει τονίζοντας πως «εάν η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό τις ερχόμενες εβδομάδες όπως όλα δείχνουν, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό ή απέτυχε να προσπαθήσει να τη σώσει».

Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, συνεχίζει ο Τέιλορ, «έχει ήδη αναγνωρίσει τον ένοχο στην επιλογή της: Η Γερμανία, ο βασικός πιστωτής της Ευρώπης κατηγορείται ότι επέβαλε μέτρα τοξικής λιτότητας στους Έλληνες, δημιουργώντας μία “ανθρωπιστική κρίση”». 

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ετοιμάζονται να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι με αλαζονικό τρόπο εμπόδισε, και απέτυχε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της αποφεύγοντας σκληρές επιλογές, την ώρα που η χώρα βρισκόταν στις φλόγες, τονίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει το κεντρικό μήνυμα των δανειστών – Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ: 

Πρόκειται να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά στο τέλος είναι στο χέρι τους. 

«Ο Τσίπρας και ο ειλικρινής υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην αρχή προσπάθησαν να χτίσουν μία συμμαχία ενάντια στο Βερολίνο, πραγματοποιώντας περιοδείες στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις Βρυξέλλες και στα στούντιο των ειδήσεων μετά την εκλογή τους. Δεν βρήκαν κάποιον σύμμαχο πέρα από τα ΜΜΕ» αναφέρει ο Τέιλορ που κάνει αναφορά και στην επαναφορά του ζητήματος της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το πρόγραμμα διάσωσης που υπέγραψε η χώρα με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. 

Το Βερολίνο ωστόσο απάντησε πως ήδη τα θύματα έχουν αποζημιωθεί και υπάρχει η συμφωνία του 1990 ανάμεσα στις χώρες που επικράτησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επανενωμένη Γερμανία, τονίζει το Reuters

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από την άλλη, διατύπωσε προσεκτικά την καλή της πρόθεση και προσπάθησε να «χτίσει» μία σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, την ώρα που επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους των δανειστών, οι οποίοι περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Αναφορά γίνεται και στη δήλωση που έκανε η Μέρκελ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από ρευστό» είχε πει τότε, σε μία δήλωση που όπως σχολιάζει το Reuters, οι επενδυτές προς στιγμήν πίστεψαν πως ίσως και να αποτελούσε το σημείο καμπής, ανάλογο με τη δέσμευση του Μάριο Ντάγκι το 2012, το περίφημο δηλαδή «whatever it takes» (σ.σ. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σώσουμε το ευρώ». 

Αλλά τα σχόλια της Μέρκελ, συνεχίζει το Reuters μπορούν να αναγνωστούν και ως μία προληπτική αποποίηση της ευθύνης: Αντίθετα με τον Ντράγκι, σχολιάζει ο αρθρογράφος, η καγκελάριος δεν είπε ποιος θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ανοιχτά σκεπτικός ως προς το εάν η Ελλάδα, πράγματι, μπορεί να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργισμένοι υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή έκαναν περισσότερο από σαφές πως βρισκόταν πολύ μακριά από μία συμφωνία με την Ελλάδα, τονίζει ο Τέιλορ, και συνεχίζει αναφέροντας πως «απέρριψαν την έκκληση του Βαρουφάκη για πρόωρη εκταμίευση της δόσης με αντάλλαγμα ορισμένες μεταρρυθμίσεις, και του είπαν πως δεν θα συζητήσουν καν μία μακροπρόθεσμη συμφωνία και ελάφρυνση χρέους, προτού η Ελλάδα υπογράψει και εφαρμόσει ένα πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων». 

Την ώρα που οι ηγέτες της Ελλάδας επιμένουν πως η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, και οι πιστωτές της επιμένουν πως έχουν δημοκρατική εντολή από τους ψηφοφόρους τους, συνεχίζει το Reuters και προσθέτει:

Στο αφήγημα του Βαρουφάκη, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα λεφτά για να σώσουν εξαρχής την Ελλάδα, αλλά για να προστατέψουν τις τράπεζες τους, οι οποίες δάνεισαν απερίσκεπτα στην Ελλάδα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ανοησίες, απαντούν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Αυτές οι τράπεζες υπέστησαν απώλειες το 2012 όταν το ελληνικό χρέος που κρατούσαν οι ιδιώτες πιστωτές αναδιαρθρώθηκε» τονίζει ο Τέιλορ και σημειώνει πως «ο Βαρουφάκης διεύρυνε τον κύκλο των ευθυνών προς την ΕΚΤ, κατηγορώντας την για απόπειρα να δημιουργήσει συνθήκες “ασφυξίας” στην Ελλάδα, περικόπτοντας τη ρευστότητα των τραπεζών της και περιορίζοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό προς την κυβέρνηση». 

Σύμφωνα με τον Τέιλορ, τα όσα είπε ο Βαρουφάκης προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του Ντράγκι που είπε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι η υποστήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, όμως της απαγορεύεται από τις Συνθήκες της ΕΕ να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. 

«Για εβδομάδες, οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε απευθυνόμενοι προς τους Ευρωπαίους ομολόγους τους πως ξεμένουν από λεφτά, βρίσκουν όμως τους πόρους για να αποπληρώσουν την επόμενη δόση των δανείων τους» αναφέρει το άρθρο. «Έχουν φωνάξει “λύκος” τόσες φορές που όταν πράγματι χρεοκοπήσουν κανένας δεν θα τους πιστέψει», ανέφερε στο πρακτορείο διαπραγματευτής από την ΕΕ που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Ωστόσο, ο αρθρογράφος συνεχίζει:

Πηγές της ΕΚΤ εκ των έσω, διαμηνύουν πως η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να μην είναι ο θεσμός που θα τραβήξει την πρίζα. Εάν εκτιμηθεί πως η δεν είναι σε θέση να υποστηριχθούν περαιτέρω οι τράπεζες της Ελλάδας, θα αναζητηθεί μία πολιτική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Αυτό δεν είναι ένα θέμα που μπορούν να αποφασίσουν μη εκλεγμένοι τραπεζίτες» αναφέρει πηγή της ΕΚΤ. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την πλευρά του προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στον Τσίπρα και να τον πείσει να συμφωνήσει σε ένα δυσάρεστο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έστω και την τελευταία στιγμή αναφέρει το Reuters που σημειώνει πως για τον πολιτικό από το Λουξεμβούργο – ενός εκ των «πατέρων» του ενιαίου νομίσματος, η αποχώρηση ενός κράτος από την ευρωζώνη θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα ενθάρρυνε τους επενδυτές να «σπεκουλάρουν» κατά των υπόλοιπων μελών σε μελλοντικές κρίσεις. 

Ακόμη όμως και εάν παρέμενε στην ευρωζώνη, ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ ή άλλες χώρες – μέλη της νομισματικής ένωσης θα ήταν μία από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνει ο αρθρογράφος που υποστηρίζει: 

Εν μέσω αμοιβαίων αντεγκλήσεων για τους κατεστραμμένους καταθέτες της Ελλάδας και τους εξαπατημένους φορολογούμενους της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται διαδηλώσεις από Έλληνες συνταξιούχους ή ασθενείς νοσοκομείων και βίαια επεισόδια στην Αθήνα.

«Εάν όμως συμβεί κάτι τέτοιο», γράφει καταλήγοντας ο Τέιλορ, «κανένας δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη».