Τα τελευταία τρία χρόνια, το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου περιορίζεται, σχεδόν κατά κανόνα, σε χυδαιότητες, ύβρεις, φωνές, και δημιουργία εντυπώσεων από τη μια ή την άλλη πλευρά.

Ο πολιτικός πολιτισμός σπουδαίων κοινοβουλευτικών ανδρών, όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος, ακόμη και οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ανδρέας Παπανδρέου την εποχή του Ειδικού Δικαστηρίου, δεν έχει βρει μιμητές στη σημερινή πολιτική ζωή του τόπου. 

Το «βρώμικο '89»

Το 1989 η ΝΔ καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου για το γνωστό ως «σκάνδαλο Κοσκωτά» που οδηγεί τον Πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Στη φορτισμένη συζήτηση σχετικά με την παραπομπή ή μη του Ανδρέα Παπανδρέου στιο Ειδικό δικαστήριο, που συγκλονίζει την πολιτική ζωή του τόπου, οι βουλευτές πραγματοποιούν διάλογο πολιτικών επιχειρημάτων. Κατά τη διάρκεια ακούγονται σκληροί χαρακτηρισμοί και βαριές κατηγορίες, ωστόσο υπάρχει σεβασμός από όλες τις πλευρές στη θέση του αντιπάλου.

 
«Η σύγκρουσή μου με τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί προσωπική βεντέτα. Δεν θα αποδεχόμουν τον κ.Μητσοτάκη ούτε σε αυτό το ρόλο» έλεγε από το βήμα της Βουλής ο τότε πρωθυπουργός και έκανε λόγο για αθλιότητες, συκοφαντίες και «εφιάλτες». Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον παρακολουθεί με ψυχραιμία, ωστόσο την ομιλία διακόπτουν συνεχώς οι φωνές των βουλευτών της αντιπολίτευσης. 
 
 

«Σας ανακαλώ εις τη τάξη»

Πρόκειται για την περίοδο του 1989 και τη συζήτηση στη Βουλή επί του αιτήματος για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του Παπανδρέου και υπουργών της κυβέρνησής του. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ως τελευταίο «όπλο» χρησιμοποιεί τη φράση «σας ανακαλώ εις την τάξη» απευθυνόμενος στον Δημήτρη Τσοβόλα.

 
«Πανδαιμόνιο» για τα δεδομένα της εποχής θεωρήθηκε το στιγμιότυπο που ακολουθεί, το 1993, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων του Παπανδρέου.
 
 
Μερικές ακόμη χαρακτηριστικές στιγμές του κοινοβουλευτικού διαλόγου, όπως η ομιλία του Λεωνίδα Κύρκου και η συζήτηση Μητσοτάκη-Γεννηματά.
 
 
 
Είναι κοινή ομολογία ότι το κοινοβουλευτικό ήθος του τότε και του τώρα, δεν έχουν κανένα κοινό σημείο. Εντός του κοινοβουλίου έχουν ακουστεί χαρακτηρισμοί όπως «άι σιχτίρ τσόκαρο», «ξέρω να χτυπάω εγώ ρε μ...κα», ενώ είναι αδύνατο πλέον να πραγματοποιηθεί έστω ένα λεπτό αξιοπρεπούς πολιτικού διαλόγου. 

Τελευταίο περιστατικό με απίστευτους διαλόγους υπήρξε την Παρασκευή, κατά τη συζήτηση της ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων. Η αίθουσα της Ολομέλειας μετατράπηκε σε αρένα, ενω υπήρξαν καταγγελίες ακόμη και απειλητική κίνηση εναντίον βουλευτών.

 
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα άρχισε και η κόντρα στην επιτροπή Οικονομικών, ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο.
 
 
Λίγο αργότερα. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρεται στον κ. Βαρουφάκη και... την ινδική κάνναβη.
 
 
Τι κι αν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής ή οι προεδρεύοντες ενημερώνουν, εν μέσω θυέλλης, ότι «από τα άνω δυτικά θεωρεία» παρακολουθούν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Οι κοινοβουλευτικοί «ταραξίες» δεν υπακούν και ο  «εκπαιδευτικός» χαρακτήρας της επίσκεψης ανήλικων παιδιών στη Βουλή των Ελλήνων, βρίσκει σάρκα και οστά στις αψιμαχίες των πολιτικών, στο ναό της δημοκρατίας...