Αιχμές κατά της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σε άρθρο του στην  Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Σημίτης τονίζει πως «ο τρόπος χειρισμού της διαπραγμάτευσης δημιουργεί το ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει ή όχι μια λύση σε συνεργασία με την Ευρωζώνη». 

Ή «μήπως προτιμά ένα αδιέξοδο που θα της επιτρέψει να χαράξει τη δικής της διέξοδο;» διερωτάται ο πρώην πρωθυπουργός

«Καθεστώς το οποίο θα επιτρέπει σε μια χώρα να έχει νόμισμα το ευρώ αλλά να μην υπόκειται στις υποχρεώσεις της ευρωζώνης αποτελεί ουτοπία. Η συνέπεια μιας αδυναμίας πληρωμών θα είναι η χρεοκοπία και μετά η δραχμή και στη συνέχεια η χρόνια καταστροφική φτώχεια. Η σημερινή ασάφεια βλάπτει τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες. Ανάκαμψη σε αβεβαιότητα δεν μπορεί να υπάρξει» τονίζει ο κ. Σημίτης.

Σχετικά με τη στάση των δανειστών, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως «θα επιμείνουν η όποια αλλαγή των δανειακών συμβάσεων να είναι βαθμιαία. Θα υποχωρούν στο μέτρο που θα αποκτούν την βεβαιότητα ότι θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας».

«Η απαραίτητη συμφωνία με τους εταίρους δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με τη συνέχιση της λιτότητας ούτε με την άρνηση δέσμευσης για την πρόληψη μιας νέας συσσώρευσης ελλειμμάτων. Προϋποθέτει μια ισορροπημένη κατανομή των κινδύνων και των βαρών σε ένα κλίμα συνεργασίας. Οι ιδεολογικές επικλήσεις, οι θορυβώδεις αρνήσεις και οι θεατρικοί θυμοί είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά δεν βοηθούν» καταλήγει.