Πάνω του παίρνει το «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα και από τα ανησυχητικά μηνύματα που έλαβε η ελληνική πλευρά στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, όπου το κλίμα απέναντι στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ήταν τουλάχιστον εχθρικό. 

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία και επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να «μην περάσει η γραμμή το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επεδίωξε να σταματήσει το Brussels Group και να αρχίσουν εκ νέου οι επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα». 

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διαπίστωσε σοβαρό πρόβλημα στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός τόνισε στην κυρία Μέρκελ πως η «ομάδα μας στο Brussels Group είναι έτοιμη να δουλέψει ασταμάτητα ώστε να ξεπεραστούν:

  • Οι δυσκολίες που προκύπτουν από τη δύναμη της μνημονιακής αδράνειας
  • Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών
  • Η ελλιπής τεκμηρίωση στα θέματα όπου υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών». 

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως δεν ζητήθηκε έκτακτο Eurogroup

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Νίκος Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο όπου συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων, ενώ την Τρίτη η συνεδρίαση θα επαναληφθεί δια ζώσης με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.