Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Παίρνει πίσω τις προειδοποιήσεις περί εκλογών το Μέγαρο Μαξίμου αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποχωρεί αυτή η πιθανότητα καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. 

Προς επίρρωση αυτής της κυβερνητικής αισιοδοξίας έγινε γνωστή η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ  με επισημάνσεις από κυβερνητικούς κύκλους πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα και εξέφρασαν την κοινή τους επιθυμία να υπάρξει άμεσα μία αμοιβαία επωφελής λύση. 

Ουσιαστικά το Μαξίμου πιστεύει ότι η δυνατότητα συμφωνίας με τους δανειστές είναι υπαρκτή και την τοποθετεί ως τα τέλη Απριλίου ή το αργότερο αρχές Μαΐου μαζί με την εκτίμησή της ότι ταυτόχρονα θα υπάρξει και απελευθέρωση της ρευστότητας. Το κακό σενάριο, δηλαδή αυτό της μη ύπαρξης συμφωνίας προς το παρόν η κυβέρνηση το έχει αφήσει πίσω. 

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανοίγει αυτήν την στιγμή θέμα Βαρουφάκη, άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έκανε ποτέ το χατίρι των δανειστών να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών επειδή εκείνοι ή ο Σόιμπλε το ζητούν. Με τον τρόπο του όμως δείχνει πως περιορίζει το πεδίο δράσης του Γιάνη Βαρουφάκη και των συνεργατών του πάνω στην κορύφωση της διαπραγμάτευσης. Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάινσεμπλουμ  δείχνοντας εκ νέου προσωπικό ενδιαφέρον για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ εμμέσως ανακοίνωσε την καρατόμηση του στενού συνεργάτη του κ. Βαρουφάκη, του μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΟΕ Νίκου Θεοχαράκη από τα καθήκοντα του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και του Brussels Group.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να επαναφέρει ως επικεφαλής στο Euroworking Group τον Γιώργο Χουλιαράκης σε μία απόφαση που υποδηλώνει την απόφασή του να αποδυναμώσει την ομάδα Βαρουφάκη και να ορίσει πρόσωπα της εμπιστοσύνης του για το υπόλοιπο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μ’ αυτήν του την κίνηση δείχνει πως έχει πειστεί ότι οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κάπου τα θαλάσσωσαν στην διαπραγμάτευση δημιουργώντας με την στάση τους ή τον τρόπο τους συνθήκες εμπλοκής.