Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το χαρτί του αξιόπιστου συνομιλητή για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις παίζει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το απόγευμα της Τρίτης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο όπου και θα είναι ο βασικός ομιλητής στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Η πρόσκληση του κ. Σαμαρά έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για τη στάση που τηρούν οι χριστιανοδημοκράτες της Ευρ. Ένωσης απέναντι στην Αθήνα καθώς το κλίμα μοιάζει να βαραίνει πολύ για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές και τους επικεφαλής του ΕΛΚ, να δώσει σαφές στίγμα τόσο για τις δικές του προθέσεις έναντι της κυβέρνησης αλλά και σαφές μήνυμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατόν. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μεταβαίνει στο Στρασβούργο σε μία περίοδο που το σενάριο του Grexit βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των παγκόσμιων ΜΜΕ αλλά και στα χείλη κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών και αναμένεται να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στο στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. 

Η επίσκεψη Σαμαρά πραγματοποιείται, επίσης, λίγα μόλις 24ώρα από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard επεσήμανε ότι «η εκτίμηση ότι το Grexit είναι ρεαλιστική επιλογή δυστυχώς είναι ορθή», και εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα λάβει οικονομική βοήθεια μόνο αν κάνει μόνη της προσπάθεια» καθώς επίσης ότι «ολόκληρη η ευρωζώνη έχει στραφεί κατά της Ελλάδας και ότι δεν είναι απομονωμένη η Γερμανία αλλά η Ελλάδα». Οι δηλώσεις Βέμπερ είχαν προκαλέσει, προφανώς, την οργή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την έντονη αντίδραση του κ. Γ. Μιχελάκη, ο οποίος και ζήτησε από τη Ν.Δ. να αποκηρύξει τις δηλώσεις του γερμανού πολιτικού. Η Ν.Δ. πάντως δεν έλαβε αποστάσεις αλλά θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει, εντός έδρας, από το σύνολο των ευρωπαίων να στηρίξουν παραγωγικά την υπέρβαση του αδιεξόδου και την επίτευξη συμφωνίας. 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εξαιτίας της μετάβασης του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό, μετατέθηκε για το πρωί της Τρίτης το, αρχικώς προγραμματισμένο για την Τετάρτη, ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του ιδρυτή της Ν.Δ. και πρ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έτσι ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να παραστεί στο μνημόσυνο, όπου μεταξύ άλλων θα βρίσκονται οι Προκ. Παυλόπουλος και Κ. Καραμανλής.