Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα καταστεί ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα θα παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της διεύθυνσης ΚΕΠΕ το πρωί.

Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και επιστημονικού διευθυντή αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι το ΚΕΠΕ είναι σημαντικός ιστορικός θεσμός για τη χώρα και έπαιξε διαφορετικούς ρόλους σε διαφορετικές περιόδους, κυρίως αυτόν του αναπτυξιακού συμβούλου, προσφέροντας πλήθος μελετών ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη με περιορισμένους πόρους τη δεκαετία του 1960 και 1970.

Σήμερα το ΚΕΠΕ καλείται να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλου να είναι ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα να παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας και σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει σε αυτό το θεσμό.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ξαναγίνει το ερευνιτικό ίδρυμα που ήταν παλαιότερα διευρύνοντας το κύρος που είχε στην ελληνική κοινωνία, καλώντας όλους τους ερευνητές να συστρατευτούν όλοι σε αυτή τη νέα προοπτική.