«Οι επιλογές και τοποθετήσεις πρέσβεων, στο πλαίσιο του υπηρεσιακού συμβουλίου, έγιναν βάσει νόμου και με σεβασμό στο πνεύμα του νόμου» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

 Το έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνει ότι ως κριτήρια αξιολόγησης θεωρήθηκαν το έργο, η αξία και ο υπηρεσιακός φάκελος του κάθε υποψηφίου. «Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, ίδια κριτήρια χρησιμοποίησα και για την επιλογή των άμεσων συνεργατών μου. Οι λογικές του ρουσφετιού και της πολιτικής υποκρισίας ανήκουν στο παρελθόν» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

 Σχετικά με τη διαδικασία προκήρυξης των προς πλήρωση θέσεων πρέσβεων, ο κ. Κοτζιάς ενημερώνει ότι σε ανάλογη προκήρυξη για πέντε προξενεία, υπήρξε πληρότητα αιτήσεων για τις δύο θέσεις, ενώ για τις τρεις υπόλοιπες δεν προσήλθε κανείς υποψήφιος. «.

 Η κυρία Κεφαλογιάννη, στην ερώτησή της, ανέφερε ότι  «στον δεύτερο μήνα της θητείας του υπουργού, οι διαδικασίες αυτές καταστρατηγούνται, μαζί με την έννοια της χρηστής διαχείρισης» καθώς «στις 18 Μαρτίου αποφασίστηκε, με αιφνιδιαστικό τρόπο, η αναιτιολόγητη ακύρωση όχι μίας ή δύο, αλλά οκτώ τοποθετήσεων πρέσβεων στο εξωτερικό, οι οποίες είχαν νόμιμα αποφασισθεί από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, ήδη, από τον Ιούλιο του 2014».