Αισιόδοξος δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας διανοίγονται ελπίδες για τη επανένωση της πατρίδας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ.

Υπογράμμισε, δε, ότι δημιουργούται οι προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη σε έναν τόπο όπου για πολλά χρόνια «ζούσαμε χωρίς προβλήματα».

«Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια η 'Αγκυρα θα συμβάλει σημαντικά, αφού είναι η χώρα που διαθέτει ή έχει ακόμη μέσα από τα στρατεύματά της την Κύπρο υπό κατοχή. Ένα θέλω να πω, ότι το χέρι μας είναι τεταμένο όχι όπως στο παρελθόν για να μας το κακοποιήσουν, αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την 'Αγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «ο βίος και η πολιτεία του Μουσταφά Ακιντζί διαχρονικά, δημιουργούν ελπίδες για μια διαφορετική και πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση». Ωστόσο, σημειώνει, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για «τον βασικό και καθοριστικό παράγοντα στην λύση του Κυπριακού που είναι η κατοχική Τουρκία».

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην επιστολή του, ο κ. Χριστόφιας, κάνει λόγο για «μια ιστορική νίκη του κ. Ακιντζί, η οποία ενδεχομένως, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων διαπραγματευτούν με γνώμονα τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας και την υπεράσπιση της κοινής μας ταυτότητας, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι αναμφισβήτητα μια ημέρα ελπίδας για την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις».