current views are: 4

27 Απριλίου 2015
Δημοσίευση14:16

Πρεμιέρα για τη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης με πιέσεις από Βερολίνο – Βρυξέλλες

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα η νέα ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε στον απόηχο του εχθρικού κλίματος και των πιέσεων που ασκήθηκαν στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή. 

Δημοσίευση 14:16’
αρθρο-newpost

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα η νέα ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε στον απόηχο του εχθρικού κλίματος και των πιέσεων που ασκήθηκαν στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή. 

«Πρεμιέρα» κάνει σήμερα  η νέα ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε στον απόηχο του εχθρικού κλίματος και των πιέσεων που ασκήθηκαν στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή. Η απογευματινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς θα πραγματοποιηθεί εν μέσω πιέσεων από Βερολίνο και Κομισιόν για επιτάχυνση διαπραγματεύσεων, αλλά και την κατάθεση σαφέστερων προτάσεων από την ελληνική πλευρά.

Όπως έγραψε το newpost, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλίες μέσω τηλεφωνικών επαφών με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε οι συζητήσεις στο Brussels Group να ενταθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε μία πρώτη παραχώρηση… Ο λόγος για τη σύσταση μίας νέας ομάδας διαπραγμάτευσης  υπό την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της ωστόσο να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και την παραχώρηση της ευθύνης των τεχνικών κλιμακίων στον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη.

Με αυτό τον τρόπο – και παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις- το Μέγαρο Μαξίμου «κούρεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών ως προς τη διαπραγμάτευση, καθώς ως γνωστόν ο κ. Βαρουφάκης θεωρείται από τους Ευρωπαίους περίπου ως «κόκκινο» πανί.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο ορόσημο στις συνομιλίες με τους δανειστές είναι η 11η Μαΐου όταν και θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη να έχουν επί της ουσίας δύο εβδομάδες ώστε να συγκροτήσουν ένα σχέδιο συμφωνίας. 

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες εντείνονται με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τονίζει ότι «είναι εξοργιστικό ότι μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις».

«Περιμένουμε εδώ και βδομάδες και κάνουμε υπομονή, όμως οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν περιεχόμενο και ουσία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε διαλλακτικότερη, λέγοντας ωστόσο πως απομένει πολύ δουλειά ακόμη σε επίπεδο τεχνικό. Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενο των συνομιλιών, όσο και ενδεχόμενες αλλαγές επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.


σχετικα αρθρα