Στο «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμά της. 

Ο κ. Βαρουφάκης τέθηκε στο περιθώριο έπειτα από τρεις μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές που κορυφώθηκαν σε μία οξύτατη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Περασμένη Παρασκευή στη Ρίγα, αναφέρουν οι FT. 

Μετά τις ανακοινώσεις της αναβάθμισης δύο χαμηλού προφίλ οικονομολόγων, το χρηματιστήριο στην Αθήνα κατέγραψε μεγάλη άνοδο, αναφέρει το δημοσίευμα που τονίζει ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης φαίνεται πως προλειαίνει το έδαφος για παραχωρήσεις προς τους δανειστές καθώς η Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει τα χρήματα ώστε να πληρώσει τις εσωτερικές υποχρεώσεις της καθώς και να συνεχίσει να είναι συνεπής προς τους πιστωτές της. 

«Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για την ενδεχόμενη συμφωνία», σχολιάζει στους FT  ο Μουτάμπα Ραχμάν, αναλυτής στο Eurasia Group. Ο ίδιος θεωρεί πως ο κ. Βαρουφάκης ήταν μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. 

Ως προς τον ρόλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου το δημοσίευμα αναφέρει πως θα είναι από και πέρα ο συντονιστής της νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης που συστάθηκε, γεγονός που θα περιορίσει τον υπουργό Οικονομικών. Με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος ήταν «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν επελέγη για τη θέση όταν επικράτησε το κόμμα στις εκλογές, αναφέρουν οι FT. 

Ο Γιώργος Χουλιαράκης που δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ θα διαχειρίζεται τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, και θεωρείται πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του, τον Νίκο Θεοχαράκη.