Η μερική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ ευρώ είναι στόχος του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο εάν ψηφιστεί θα αποτελέσει βάση για την ενδιάμεση συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Κατά την ενημέρωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον νέο συντονιστή της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση οι δύο τόνισαν πως οι σχέσεις τους παραμένουν φιλικές, απλώς αλλάζει ο τρόπος της δουλειάς τους.

«Κινούμαστε προς μία σταδιακή συμφωνία» είπε ο κ. Βαρουφάκης που εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει σύγκλιση εντός της εβδομάδας.

Ανακοίνωσε εξάλλου πως αύριο θα είναι έτοιμο το πολυνομοσχέδιο το οποίο, όπως είπε θα αποτελεί μία βάση για την ενδιάμεση συμφωνία και θα βασίζεται στις προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως σε αυτό δεν θα περιλαμβάνονται τα «κόκκινα δάνεια».

«Θα τους δείξουμε ότι έχουμε έτοιμες προτάσεις. Αν δεν τις δεχτούν και θέλουν συνολική λύση, μπορούμε να συμφωνήσουμε να πάνε όλα σε μια συνολική πλήρη συμφωνία τον Ιούνιο» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

Ως γνωστόν, το νομοσχέδιο θα αφορά σε δημοσιονομικά ζητήματα, στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κ.ά.

Στα φορολογικά, στις διατάξεις θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη ΓΓΔΕ, το ΓΛΚ, το ΣΟΕ και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είπε ο υπουργός, αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε πως δεν μπαίνουν στη συζήτηση τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι «συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη». Για να προσθέσει ο υπουργός Οικονομικών, διασκεδάζοντας επίσης τη φημολογία περί ανατροπών στη διαπραγματευτική ομάδα, ότι «όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται τώρα πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη της ομάδας διαπραγμάτευσης μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (υπεύθυνος για την ομάδα), ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής), ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Brussels Group που ασχολήθηκε με την ατζέντα των νέου γύρου διαπραγματεύσεων που ξεκινά την Τετάρτη, υπό τον κ.Χουλιαράκη.