Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μετακυλίσει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες του ελληνικού λαού». Με αυτήν την φράση κορυφαίο στέλεχος της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Η διενέργεια δημοψηφίσματος εκτιμούν στην λεωφόρο Συγγρού είναι καθαρή ομολογία ήττας και αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτύχει συμφωνία χωρίς την κατάργηση των «κόκκινων γραμμών» που έθεσε προ λίγων ημερών ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και θα οδηγηθούν σε μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος από εκείνα που προέβλεπε το mail Χαρδούβελη

Μπροστά στην αδυναμία της να περάσει αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση θα θελήσει να δεσμεύσει τους βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν μέσω μιας λαϊκής ετυμηγορίας που όμως δεν θα είναι εκλογές, λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, συνεχίζουν, η μόνη λύση θα είναι το δημοψήφισμα.

Η ΝΔ θέλει να έχει καθαρή θέση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ήδη τα στελέχη της εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετα, εξαπολύοντας μάλιστα και βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς την κυβέρνηση.

«Μια τέτοια επιλογή είναι απολύτως διχαστική», δηλώνει στο newpost «γαλάζιος» βουλευτής και εξηγεί ότι ένα δημοψήφισμα ακολουθείται πάντα από ένα ερώτημα που στην προκειμένη περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι άλλο από το «συμφωνία ή ρήξη».

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό της η ίδια πηγή αναφέρει ότι «οποιαδήποτε απάντηση και αν επικρατήσει θα έχει διχάσει τον ελληνικό λαό και θα αποσταθεροποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας».

Αν για παράδειγμα επικρατήσει η ρήξη, αυτό θα σημαίνει αυτόματα έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έλαβε εντολή στις πρόσφατες εκλογές τόνιζε η ίδια πηγή. 

Από την άλλη, ακόμη και αν επικρατήσει η άποψη της συμφωνίας με τους εταίρους η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί στην εξουσία για περισσότερους από τρεις μήνες, αφού τόσο τα στελέχη της, όσο και μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων της θα αντιδράσουν έντονα εντός και εκτός Βουλής στην εφαρμογή των μέτρων που θα συνόδευαν την ενδεχόμενη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή εξηγούσε πως η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, και αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα των «γαλάζιων» στελεχών για το θέμα αυτό από τούδε και στο εξής.