Σε κλίμα έντασης διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή το νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση αναμένεται η ψήφιση του από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Όχι» στο νομοσχέδιο θα ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,ό πως δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων, «παρών», θα δηλώσουν η ΧΑ και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι, που επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή, διευκρίνισε ότι »αν ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από την συνολική καταψήφιση».

«Η ΕΡΤ ξανανοίγει, χωρίς βέβαια τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος, των ρουσφετιών και της χειραγώγησης», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση, η οποία δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έκλεισε πριν δύο χρόνια.

Αφού επισήμανε πως «δεν θα επιτρέψουμε ούτε για ένα λεπτό την επαναφορά του «μαύρου», για να γίνει η μετάβαση από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ», τόνισε πως απαιτείται σοβαρή και μεθοδική προετοιμασία και η μετάβαση να γίνει με τον πιο ορθολογικό τρόπο, χωρίς κενά και ερασιτεχνισμούς, που - όπως είπε - απειλούν να ακυρώσουν εν τη γενέσει του το εγχείρημα για τη νέα ΕΡΤ

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι χίλιοι πεντακόσιοι, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη. Ούτε ξέρει πώς να τα υπολογίσει». 

Εκ μέρους της ΧΑ, ο Ιωάννης Λαγός, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων εργαζόμενων παρά το ότι - όπως ισχυρίστηκε - «έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης από τη δημόσια τηλεόραση». Είπε, όμως, πως η ΧΑ θα περίμενε την ίδια ευαισθησία και σε άλλους κλάδους, ενώ διαφώνησε με τον τρόπο διορισμού του ΔΣ της ΕΡΤ, για να τονίσει συμπερασματικά πως το κόμμα του θα δηλώσει «παρών», διότι θέλει να διαπιστώσει πώς θα λειτουργήσει η όλη διαδικασία.

«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος επισήμανε ως αδιέξοδα εντέλει, το μείζον πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας και το θέμα αριθμού και ποιότητας προσωπικού στην ΕΡΤ

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της ΠΝΠ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ». 

Για τον λόγο αυτό, το ΚΚΕ, κατέθεσε σχετική τροπολογία κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τα όσα ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί και μάλιστα σε πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει, ενώ τώρα «ουσιαστικά δίνει κάλυψη σε πρακτικές και μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης». 

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα, διότι τα προηγούμενα πέντε έτη και ενώ ήταν καθημαγμένη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αφημένη σε μια ατερμάτιστη και ατέρμονη εσωτερική υποτίμηση, χωρίς αντίστοιχα, βεβαίως, μέτρα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλο το εσωτερικό συστημικό μπλοκ, το οποίο απαρτιζόταν από τα περισσότερα από τα συστημικά ΜΜΕ, μας διαβεβαίωνε, με την υποστήριξη μερίδας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ότι όλα βαίνουν καλώς», είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Νικόλαος Μαυραγάνης

Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης, σχολιάζοντας σκωπτικά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι πιστή στις επικοινωνιακές της δεσμεύσεις, ότι στο εσωτερικό της χώρας προωθεί μεταρρυθμίσεις, επαναφέροντας στη δημόσια ζωή την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Παρατήρησε, μάλιστα, πως αυτό γίνεται όταν «η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και παρατηρείται στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης».