Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας, συμπεριέλαβε στην αποστολή που ταξίδευσε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, τον Γιάννη Δραγασάκη. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος θα συμμετείχε στο έκτακτο Eurogroup. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είχε επιτελικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που θα γινόταν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. 

Στα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Βαρουφάκης βρισκόταν στο Κόμο της Ιταλίας, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου. Η Bild έθετε το ερώτημα αν ο Βαρουφάκης χάνει την εξουσία, επισημαίνοντας:

«Επισήμως ο αμφιλεγόμενος υπουργός Οικονομικών δεν κάθεται στο τραπέζι επειδή βρίσκεται στη λίμνη Κόμο: ωστόσο Έλληνες αναλυτές ερμηνεύουν το γεγονός, σχολιάζοντας ότι έχασε την εύνοια και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Για να το πούμε απλά ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι έτοιμος να καταρρεύσει!» 

Χθες συγκροτήθηκε ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Βαρουφάκη, με τον συντονισμό να ανατίθεται στον  Ευκλείδη Τσακαλώτο! Ταυτοχρόνως, στο «παιχνίδι» μπήκε ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς και την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group ανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ενώ στον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Ν. Θεοχαράκη ανατέθηκε η συγκρότηση σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.  

Να σημειώσουμε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος, κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, αρνήθηκε θέση αναπληρωτή υπουργού στο ΥΠΟΙΚ με υπουργό τον Βαρουφάκη. Για τον λόγο αυτό τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αλλάζοντας θέση με τη Νάντια Βαλαβάνη. Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συντονιστή της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο Τσακαλώτος δήλωσε ότι «μαθαίνουμε από τα λάθη μας». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…  

Ο Βαρουφάκης δεν υποβαθμίστηκε χθες. Η διαδικασία είχε αρχίσει από καιρό. Από τότε που μπήκε (εμφανώς) στο παιχνίδι ο Δραγασάκης. Μάλιστα, υπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αναρωτιόντουσαν γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ανέλαβε ενεργό ρόλο καθ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.  

Σήμερα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Δραγασάκης δεν ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο για να προστατευτεί. Ο Βαρουφάκης εκτέθηκε σε κινδύνους, αποδείχθηκε αναλώσιμος. Ενέδωσε στους πειρασμούς της εξουσίας, αλλά και στο life style.Μίλησε περισσότερο από όσο έπρεπε. Υπέδειξε και στοχοποίησε «εχθρούς». Μόνο που δεν κατάλαβε ότι είχε φορέσει… σομπρέρο και παράλληλα έτρεχαν και άλλες, πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις…