Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Να διαψεύσει ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό και κυρίως να εξουδετερώσει το επιχείρημα ότι «η κλεψύδρα τελειώνει» θα προσπαθήσει η κυβέρνηση μετά τις αλλαγές που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανάθεση από τον Πρωθυπουργό στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ειδικού ρόλου ως κεντρικού προσώπου στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, με «καπέλωμα» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας με δυο πρόσωπα – κλειδιά, δηλ. του γ.γ. της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά και του προέδρου του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να απαντήσουν στη δήλωση του επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως «έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος τους προηγούμενους δύο μήνες» και πλέον η ευθύνη για πρόοδο «βρίσκεται κυρίως στην ελληνική πλευρά». 

Αν και το «το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλο», η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την ομογενοποίηση της διαπραγματευτικής στρατηγικής, καθώς το μόνιμο παράπονο των εκπροσώπων των πιστωτών ήταν πως «έχουμε κουραστεί να ακούμε διαφορετικές απόψεις από στελέχη διαφορετικών υπουργείων και παράγοντες της κυβέρνησης». 

Με την διαπραγμάτευση να εισέρχεται σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο και με το θέμα της ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου να αποτελεί την πλέον καθοριστική παράμετρο για τις εξελίξεις, κάποια νέα στοιχεία διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ληφθούν αποφάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.  

Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Κυριακής ερμηνεύεται ως ένδειξη της διάθεσης του Πρωθυπουργού να προστρέξει επί της ουσίας στην γερμανίδα Καγκελάριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα κλίμα που θα «προστατεύσει» την διαδικασία, έπειτα και από το επεισοδιακό eurpogroup της Παρασκευής, όπου ο  Βαρουφάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με εχθρική αντιμετώπιση από τους ομολόγους του της ευρωζώνης.  

Είναι σαφές και με την κίνηση που έγινε με το «καπέλωμα» Βαρουφάκη, ότι ο Αλ. Τσίπρας παρεμβαίνει πλέον προσωπικώς θέλοντας έτσι να δείξει ότι «παίρνει πάνω του» το παιχνίδι και εμφανίζεται _παρά το γεγονός πως χάθηκε απίστευτα μεγάλος χρόνος_ διατεθειμένος να διασφαλίσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να επιτευχθεί εν τέλει μία συμφωνία - με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό.  

Για τους πιο μυημένους στα ενδότερα, η σημαντικότερη και ουσιαστικότερη ίσως εξέλιξη της Κυριακής ήταν το γεγονός ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο αναλαμβάνει πλέον επισήμως ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος εδώ και καιρό αντιμετωπίζεται από τις Βρυξέλλες ως το μόνο πρόσωπο της ελληνικής ομάδας τεχνοκρατών, με το οποίο είναι δυνατή και εποικοδομητική η συζήτηση.  

Δεν ήταν τυχαία, αν και δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να κοινοποιήσει για πρώτη φορά επισήμως την επικοινωνία του Γ. Χουλιαράκη - ενός προσώπου της επιλογής Τσίπρα - Δραγασάκη, το οποίο έχει έλθει και σε σύγκρουση με τον Βαρουφάκη - με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο.  

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προλάβει τα χειρότερα της 11ης Μαΐου, οπότε σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το πιστωτικό γεγονός, το «κούρεμα» των εχεγγύων (collateral) που προσφέρουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες (άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) και το κλείσιμο της στρόφιγγας του ELA θα εμφανιστούν στον ορίζοντα, ενώ στις 12 Μαΐου πρέπει να καταβληθεί δόση περίπου 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. 

Και όπως μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο: «Πάμε πλέον για συμφωνία». Ιδωμεν!