Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Οι συναντήσεις με τους Μάρτιν Σουλτς, Γκυ Φερχοφσταντ και Τζιάννι Πιττέλα κυριαρχούν στην ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά στο Στρασβούργο, όπου θα απευθυνθεί και στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Σε μία συγκυρία όπου οι εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό ζήτημα παραμένουν απρόβλεπτες, η επιλογή του κ. Σαμαρά να συνομιλήσει, εκτός από τους χριστιανοδημοκράτες τους ΕΛΚ – αδελφού κόμματος της ΝΔ, και με τους σοσιαλιστές Σουλτς και Πιτέλα αλλά και με τον φιλελεύθερο Φερχόφσταντ είναι αποκαλυπτική της προσπάθειας του Προέδρου της Ν.Δ. για τη συγκρότηση ενός «ευρωπαϊκού συναγερμού» στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει όχι μόνον ως συγκροτημένη αντιπολιτευτική δύναμη αλλά και ως δυνάμει, πολιτικός πόλος, στο σενάριο πρόωρων εκλογών. 

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες περί εν εξελίξει διαβουλεύσεων μεταξύ ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ δεν απηχούν την πραγματικότητα, η επιδίωξη του κ. Σαμαρά να αποτελεί η Ν.Δ. τον κορμό ενός φιλευρωπαϊκού μετώπου που θα αντιπαρατεθεί με τον κ. Αλ. Τσίπρα, εφόσον η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, παραμένει.

Δεν είναι, προς αυτή την κατεύθυνση, τυχαία και η χθεσινή αναφορά του Γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος είδε συγκλίσεις σε βασικά θέματα μεταξύ των τριών κομμάτων και ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε το μπόνους των 50 εδρών να δίδεται και σε συνασπισμούς, αρκεί αυτή να έχουν προεκλογικά συμφωνήσει στο πρόγραμμα και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. "Θα μπορούσε να εισαχθεί ειδική πρόβλεψη πως ένας συνασπισμός κομμάτων να μπορεί να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση νίκης, χωρίς καμία προϋπόθεση, εφ' όσον όμως ικανοποιείται μια αναγκαία συνθήκη: Να έχει ο συνασπισμός αυτός, καταθέσει προεκλογικά το ενιαίο πρόγραμμα του, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα κόμματα που τον απαρτίζουν μετεκλογικά θα συνεργαστούν μεταξύ τους, έχοντας συγκεκριμένο πρόσωπο ως πρωθυπουργό», επεσήμανε ο κ. Παπαμιμίκος.

Στην Ευρωζώνη η Ελλάδα

Τόσο κατά την ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ όσο και στις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, η οποία και συνδέεται απολύτως με την παραμονή της στο στενό κλαμπ των χωρών που έχουν ως εθνικό νόμισμα το ευρώ. Δεν αποκλείεται, δε, όπως έπραξε και σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη να υπαινιχθεί την ανάγκη πολιτικών χειρισμών εκ μέρους της Ευρώπης, κάτι που ο ίδιος ως Πρωθυπουργός δεν είχε με αποτέλεσμα, ενόψει και της Προεδρικής εκλογής του Δεκεμβρίου και του ενδεχομένου εκλογών, οι συζητήσεις να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.