ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόρτας: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από την ίδια

Δημοσίευση 28 Απριλίου 2015, 13:37 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2015, 13:37
Πόρτας: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από την ίδια
Facebook Twitter Whatsapp

Την άποψη πως οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας. 

Την άποψη πως οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg στη Νέα Υόρκη, είπε πως «όλοι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η Ευρώπη έχει κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Εξαρτάται από αυτούς να παρουσιάσουν μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως κάναμε όλοι».

Έχοντας μειώσει πέρυσι το έλλειμμά της κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα, η Ελλάδα είχε στο τέλος της χρονιάς την ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων για την προετοιμασία του τέλους του προγράμματός της, δήλωσε ο Πόρτας, προσθέτοντας: «Επομένως, δεν πρόκειται για χαμένη υπόθεση. Μπορούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, αλλά πρέπει να προσφέρουν λύσεις και μεταρρυθμίσεις».

Εάν η Ελλάδα πράγματι φύγει από την Ευρωζώνη, η Πορτογαλία είναι σε καλή θέση να αποφύγει την απώλεια επενδυτικής εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο ενός αποτελέσματος ντόμινο, δήλωσε ο Πόρτας.

Ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η χαλάρωση των περιορισμών στις αγορές εργασίας και κατοικίας έθεσαν τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και αυξημένες ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε. Ο Πόρτας βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει επενδύσεις στην Πορτογαλία. «Υπάρχουν αρκετοί (επενδυτές), όχι μόνο από τις ΗΠΑ, που ψάχνουν για ακίνητα, για αγροτική παραγωγή, για εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι σημαντικές στην Πορτογαλία, για τουριστικές επενδύσεις και για τράπεζες», δήλωσε ο Πορτογάλος πολιτικός.

Η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος, που θα είναι ο υψηλότερος από το 2010, ενώ πέρυσι η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης. «Θα έχουμε πιθανόν έναν ρυθμό 1,6% ή περισσότερο», δήλωσε ο Πόρτας, με την ανάπτυξη να υπερβαίνει το 2% «τα δύο επόμενα χρόνια».

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία δεν θα οδηγήσουν σε τόσο ριζική αλλαγή πορείας στην Πορτογαλία, όπως στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ισχυρή στήριξη για ένα κόμμα αντίστοιχο με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Πόρτας, ο οποίος ηγείται του μικρότερου από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.