Τριμερή σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη στη Λευκωσία, παρουσία των ηγετών των τριών κρατών. 

Οι κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να συμφωνήσουν στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. 

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου  2014 στο Κάιρο, στην οποία την Ελλάδα είχε εκπροσωπήσει ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στην διακήρυξη που είχαν υιοθετήσει οι τρεις χώρες έθεσαν τα θεμέλια για την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων και αύριο στη Λευκωσία αναμένεται να συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με αιχμή την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι εμπορικές συναλλαγές και ο πολιτικός διάλογος.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν το ειδικό βάρος που δίνουν στην ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας και θα υποστηρίξουν ότι η τριμερής συνεργασία συμβάλλει καθοριστικά στο κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Σταθερά καλές και αναπτυσσόμενες είναι οι σχέσεις Λευκωσίας-Καΐρου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών Τσίπρα-Αναστασιάδη θα βρεθεί και το Κυπριακό. Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κύπρο σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψει αύριο.