current views are: 3

28 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:54

Τελεσίγραφο ΥΠΟΙΚ σε καταθέτες εξωτερικού: Δηλώστε και πληρώστε, αλλιώς…

Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Δημοσίευση 12:54’
αρθρο-newpost

Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου θα προωθήσει η κυβέρνηση.

Νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων που έχουν Έλληνες στην Ελβετία προκειμένου να νομιμοποιηθούν με την καταβολή ενός μικρού φόρου θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, μετά τη συνάντηση του με τον ελβετό υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Θεμάτων Jacqes de Watteville, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία στη συνέχεια θα δώσει τη δυνατότητα στην ελβετική κυβέρνηση να εκδώσει πολιτική διακήρυξη, με την οποία θα καλούνται οι ελβετικές τράπεζες να ζητήσουν από τους καταθέτες τους να αποκαλύψουν στις ελληνικές αρχές τις καταθέσεις που διατηρούν στην Ελβετία, προκειμένου να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, καθώς η ελβετική κυβέρνηση, μετά από την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας με την Ε.Ε. (αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2018), θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με το καθεστώς αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που ισχύει και με τις υπόλοιπες τρίτες χώρες.

To ύψος του φόρου δεν έχει καθορισθεί, αλλά στο τραπέζι είναι ένα ποσοστό 15-20%.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ανέφεραν νωρίτερα, ότι σύμφωνα με την πολιτική διακήρυξη όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Η συνάντηση είναι η συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ελβετική αντιπροσωπεία στις 26/03/2015 με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κ. Νικολούδη, από την οποία προέκυψε η ανάγκη επανεκκίνησης κι εντονότερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

Νικολούδης: Όσοι χρωστούν θα έχουν συμφέρον…

«Είχα πρόσφατα δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, όσα χρειάζονται, σε νομοθετικό επίπεδο ή σε κατάρτιση και υπογραφή συμφωνιών με άλλες χώρες, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να φορολογούνται οι υπόχρεοι Έλληνες οπουδήποτε και αν έχουν τα χρήματά τους. Αυτή η δήλωσή μου έρχεται να επιβεβαιωθεί σήμερα με αυτά που αποφασίσαμε» ανέφερε ο κ. Νικολούδης σε δηλώσεις του.
 
«Έστω και τρέχοντας λίγο μπροστά στο χρόνο, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους όσοι ξέρουν –και όλοι ξέρουν- ότι χρωστούν χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο είτε τα χρήματά τους είναι στην Ελλάδα, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού: έχουν πραγματικά συμφέρον» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Στόχος όλων μας θα είναι να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της Ελβετίας, το συμφέρον της Ελλάδας και το συμφέρον των φορολογουμένων- των υπόχρεων να φορολογηθούν στην Ελλάδα. Έχουν και αυτοί συμφέρον, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, να προσαρμοστούν σε αυτό το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή, να πιστέψουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και ότι, έτσι και αλλιώς, στην αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να αποφύγουν τη φορολόγησή τους.

Από την πλευρά του, ο ελβετός υφυπουργός τόνισε ότι «η Ελβετία έχει επίγνωση στης πολυσύνθετης κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός και θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Το κάνουμε αυτό κυρίως μέσω της συμβολής μας στο ΔΝΤ. Μέσω των επαφών που έχουμε, ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και στους τομείς της πάταξης της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής».

Και συνέχισε:

«Έχουμε μόλις καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί σύντομα, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα και αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα εξέλιξης της ανάπτυξης μεταξύ της συνεργασίας των δύο χωρών μας. Έχουμε ήδη κάποια εργαλεία και κάποιες συμφωνίες που επιτρέπουν την πλήρη συνεργασία μας για θέματα φορολογικών αδικημάτων και με το καινούργιο αυτό βήμα, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό που πρέπει να βρούμε τώρα είναι ο σωστός τρόπος για να κάνουμε τη μετάβαση από την κατάσταση, που ίσχυε στο παρελθόν προς τη νέα κατάσταση, δηλ. την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό ήταν και το θέμα της σημερινής μας συνάντησης».

 


σχετικα αρθρα