Τους τρόπους καθώς και το ερώτημα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος. 
 
Μιλώντας στον Realfm και στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Μάκη Γεωργίου είπε πως ένα πιθανό ερώτημα για το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι «αν δέχεται ή όχι ο ελληνικός λαός να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές, διαλύοντας τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης». 
 
Ξεκαθάρισε πως υπάρχουν δύο είδη δημοψηφίσματος που καθορίζονται από το άρθρο 44 πρ.2 του Συντάγματος και πως στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών αλλά δεν υπάρχουν θεματικοί περιορισμοί. 
 
Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να τεθεί ερώτημα για νόμισμα είπε πως «θεωρητικά ναι πρακτικά δεν το βλέπω να τίθεται έτσι το πράγμα γιατί θα ήταν εις βάρος της χώρας». 
 
Πρόσθεσε δε πως κάτι τέτοιο «θα είναι και αμφισβητήσιμο από πλευρά ευρωπαϊκού δικαίου καθώς δεν προβλέπεται αποχώρηση μόνο από το νόμισμα οπότε θα πρέπει να τεθεί ερώτημα συνολικά για έξοδο από την Ένωση». 
 
Όπως τόνισε ο κ. Χρυσόγονος «δεν συμφέρει να τεθεί τέτοιο ερώτημα» ενώ κατέληξε πως το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε συμφωνία και όχι σε δημοψήφισμα