Στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που άφησε ανοιχτό κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμά της, όπου επίσης σχολιάζεται και ο «ανασχηματισμός» της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε την Τρίτη ότι θα προσφύγει στη λαϊκή ψήφο εάν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές καταλήξουν σε συμφωνία που βρίσκεται έξω από την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση, σημειώνουν οι NYT.

Όπως σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου, η δήλωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τον «ανασχηματισμό» της ομάδας διαπραγμάτευσης σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να «ξεκλειδώσει» τη κρίσιμη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης. Οι αλλαγές στην ομάδα, έθεσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο, ο οποίος εκνεύρισε τους αξιωματούχους της ευρωζώνης με το στυλο και την κωλυσιεργεία του, συνεχίζει το άρθρο που προσθέτει: 

Στη θέση του κ. Βαρουφάκη ως προς τη διαχείριση των καθημερινών διαπραγματεύσεων τοποθετήθηκε ο πιο ήπιων τόνων αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το εάν οι διεθνείς πιστωτές θα καλωσορίσουν την προοπτική να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία, μένει να φανεί, αναφέρουν οι NYT. Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, λέγοντας πως θεωρεί ότι θα επιτευχθεί μέχρι τις 9 Μαΐου, τρεις ημέρες πριν την αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 760 εκατ. ευρώ. 

Στην μαραθώνια συνέντευξή του, προσθέτει η εφημερίδα που παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το δημοψήφισμα, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. 

Οι NYT σχολιάζουν όμως πως ο κ. Τσίπρας είπε πως ενδεχομένως να διατηρηθεί ο αντιδημοφιλής φόρος ακίνητης περιουσίας (σ.σ. ΕΝΦΙΑ) και το 2016 παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί την κατάργηση του, ενώ όπως τονίζουν, εμφανίστηκε περισσότερο ελαστικός στην πώληση κρατικής περιουσίας, επισημαίνοντας πως οι συμφωνίες για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα προχωρήσουν. 

Ως προς το πολυνομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, η αμερικανική εφημερίδα διατυπώνει το ερώτημα εάν θα καταρτιστεί και θα περάσει αρκετά γρήγορα από τη βουλή ώστε να απελευθερωθούν τα δάνεια ύψους 7,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης. 

Παρότι οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα καθησύχασαν τις αγορές, καταλήγουν οι New York Times, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ταρακούνησε τους Έλληνες που έχουν αποσύρει δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες.