Η αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Την ίδια ώρα, σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Ο ορισμός ενός νέου συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, μολονότι δεν λύνει από μόνος του τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι μια «καλή είδηση», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού» της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο RTL Nieuws, τόνισε:

Η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί με εμάς, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες.

«Όμως», επεσήμανε, «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Eurogroup».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι ο χρόνος για συμφωνία τελειώνει και πρόσθεσε πως «χωρίς περαιτέρω δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αυτή είναι η πραγματικότητα». «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα χρήματα και ότι, χωρίς βοήθεια, η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν θα βγει από την κρίση», είπε.

Τους τελευταίους δύο μήνες, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος και μάλιστα «κάποιες φορές έγιναν και βήματα προς τα πίσω». Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα που, όπως είπε, δεν είναι προς το συμφέρον της:

Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο.