Με ένα άκρως δηκτικό άρθρο για την άνοδο και την πτώση του Γιάνη Βαρουφάκη στην κυβέρνηση, με υπότιτλο «Πρωτόκολλο-συρτάκι» το γερμανικό περιοδικό Focus αναλύει τα πέντε λάθη που έκανε ο υπουργός Οικονομικών και έπληξαν τόσο το γοητρό του, όσο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τρόικα.

Οπως τονίζει το περιοδικό, «τώρα ο υπουργός πρέπει να δει πως θα ενώσει τα κομμάτια της διεθνούς καριέρας του». 

Λάθος πρώτο: Πέταξε έξω την τρόικα.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήρθε σε ανοικτή σύγκρουση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, την ώρα που η ελληνική πλευρά ήθελε να κερδίσει το χαμένο έδαφος στις διαπραγματεύσεις. 

Λάθος δεύτερο: Πόζαρε σε μια lifestyle φωτογράφηση. 

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε πάνω από 40 συνεντεύξεις μέσα σε 30 ημέρες και το αποκορύφωμα ήταν η συνέντευξη και φωτογράφηση στο Paris Match με τη συζυγό του, στο σπίτι τους με θέα την Ακρόπολη, γεγονός που δεν διευκόλυνε καθόλου τον μαραθώνιο των διαπραγματευσεών του στην Ευρώπη 

Λάθος τρίτο: Περιφρόνησε τον Σόιμπλε. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βαρουφάκης φάνηκε «αγενής» στην συνάντησή του με τον ομόλογό του, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τονίζοντας ότι «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», ενώ φάνηκε από όλο αυτό, ότι ο Βαρουφάκης ενδιαφέρεται περισσότερο για να κάνει «σόου» παρά για τα ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Λάθος τέταρτο: Αποκάλεσε τους δανειστές «βασανιστές».

Λίγο πριν την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής του Ευρώ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Spiegel, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρομοίασε τους πιστωτές της Ελλάδας, με βασανιστές που εφαρμόζουν βασανιστήρια με εικονικούς πνιγμούς. Είπε χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν την καρδιακή ανακοπή, θα μας επιτρέψουν να πάρουμε μερικές ανάσες και στη συνέχεια θα μας ωθήσουν και πάλι κάτι από το νερό. Ποιος δεν θα ήθελε να πάρει ανάσα;». 

Λάθος πέμπτο: Η περίφημη χειρονομία του με το μεσαίο δάκτυλο.

 Ο Γ. Βαρουφάκης θα μείνει αξέχαστος για την χειρονομία που έκανε στους Γερμανούς. Κάποιοι θα πουν ότι ήταν φτηνό από την πλευρά του παρουσιαστή να παρουσιάσει ένα παλιό βίντεο για σημερινό, ωστόσο ο θόρυβος που ακολούθησε, έστω και αν υπήρχε διάψευση από την πλευρά του υπουργού για το εν λόγω γεγονός, του έκανε κακό.