Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η επί δύο ώρες παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε όχι μόνο μια από πρώτο χέρι ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά κυρίως αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός κλίματος συμπαράταξης κυβέρνησης - κόμματος.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε από τα κομματικά στελέχη την πραγματικότητα. «Είμαστε σε κρίσιμη φάση, εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη λογική του έντιμου συμβιβασμού, με ταυτόχρονο σεβασμό στη λαϊκή εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό» τόνισε χαρακτηριστικά σε μια καθ’ όλα ήρεμη συνεδρίαση από την οποία απουσίαζε η όποια διάθεση κριτικής. 

Όσο αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός  επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι δηλαδή «είναι η έσχατη λύση την οποία απευχόμαστε». Δεν αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο και υπερασπίσθηκε όχι μόνο τον υπουργό οικονομικών  Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την όπως ελέχθη «αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας, ώστε να αποστερήσουμε από τους συνομιλητές και την τελευταία τους δικαιολογία περί μη σωστής οργάνωσης».

Η συζήτηση που διεξήχθη  σε ήρεμο κλίμα ουσιαστικά χρησίμευσε για «τη συνειδητοποίηση των δυσκολιών» κάτι που αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, χωρίς η συζήτηση να οδηγηθεί σε αντιπαραθέσεις,  αφού ουδένα από τα μέλη της πολιτικής γραμματείας, εξέφρασε τη διάθεση να αντικρούσει την εισήγηση του Προέδρου. Τα μέλη που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα, απλώς εξέφρασαν την άποψη ότι από ότι φαίνεται «δύσκολα να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός», χωρίς όμως να σηκώσουν τους τόνους, και κυρίως χωρίς να καταγραφεί η... ιστορική έστω για τους τύπους διαφωνία.
 
«Συζήτηση προβληματισμού» την χαρακτήρισαν άπαντες σημειώνοντας ότι «το κομβικό σημείο είναι να επιλέξουμε εκείνη την επιλογή που δεν θα μας καθιστά αφερέγγυους απέναντι στην κοινωνία» έλεγαν στην Κουμουνδούρου, αφήνοντας ανοικτή τη συνέχεια για την Πέμπτη όταν και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση.