Σε νομοσχέδιο θα κατατεθούν τελικά οι τέσσερις τροπολογίες για εκπαιδευτικά θέματα που αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο για την αθλητική βία έπειτα από αντιδράσεις.

Η μία αφορά την διάκριση των Προτύπων και των Πειραματικών σχολείων, με επανακαθορισμό του πλαισίου λειτουργίας τους, και τον επανακαθορισμό της διαδικασίας επιλογής του διευθυντή, του υποδιευθυντή και του εκπαιδευτικού τους προσωπικού.

Άλλη διάταξη προέβλεπε την κατάργηση των επιτροπών αποτίμησης συγγραφικού έργου, την κατάργηση της «ολιγόλεπτης συνέντευξης», για την επιλογή των διευθυντών Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων και την αντικατάστασή της με ένα νέο σύστημα επιλογής, τον περιορισμό των σχολικών συμβουλίων στην αρμοδιότητα επιλογής σχολικών συμβούλων και όχι Διευθυντών

Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα, που αφορούν το πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου, την απόλυση των μαθητών και την εισαγωγή των αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Φέρνουμε τροπολογίες με ιδιαίτερο βάρος και πρέπει να προλάβουμε τις απολυτήριες και πανελλήνιες εξετάσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης προσπαθώντας να αιτιολογήσει την κατάθεση των τροπολογιών και πρόσθεσε:

Είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στην κατάθεσή τους σήμερα, για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία. Αν δεν ψηφιστούν μέχρι τις αρχές Μαΐου, τα παιδιά θα πήγαιναν στα σχολεία αυτά τον Σεπτέμβριο, χωρίς να ξέρουν εάν θα έπρεπε να είχαν περάσει εξετάσεις, ή να είχαν κληρωθεί.

«Είναι διαβούλευση αυτό; Μας κοροϊδεύετε;» αντέδρασε, λέγοντας, η πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή, Εύη Χριστοφιλοπούλου. 

Μπροστά στις αντιδράσεις, τελικά οι τροπολογίες αποσύρθηκαν και θα κατατεθούν ως νομοσχέδιο που θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ενδεχομένως την προσεχή Δευτέρα, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν στην Επιτροπή, ενώ θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη Παρασκευή