current views are: 5

29 Απριλίου 2015
Δημοσίευση04:44

Σταθερά παρών ο Σαμαράς, έναντι αμφισβητιών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε με τη χθεσινή του ομιλία στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Στρασβούργο και, σήμερα, με τις συναντήσεις που θα έχει με Σουλτς, Φερχόφσταντ και Βιτέλα δύο κυρίαρχους για τον ίδιο στόχους.

 

Δημοσίευση 04:44’
αρθρο-newpost

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε με τη χθεσινή του ομιλία στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Στρασβούργο και, σήμερα, με τις συναντήσεις που θα έχει με Σουλτς, Φερχόφσταντ και Βιτέλα δύο κυρίαρχους για τον ίδιο στόχους.

 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε με τη χθεσινή του ομιλία στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Στρασβούργο και, σήμερα, με τις συναντήσεις που θα έχει με Σουλτς, Φερχόφσταντ και Βιτέλα δύο κυρίαρχους για τον ίδιο στόχους: 

  • αφενός επιβεβαίωσε προς την Ευρώπη ότι παραμένει ο βασικός πρωταγωνιστής της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας 
  • αφετέρου έστειλε μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι είναι ο ίδιος που διατηρεί το βαρύνοντα ρόλο και λόγο στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων, πολύ ισχυρότερο από όποιο στέλεχος εμφανίζεται αποφασισμένο να αμφισβητήσει το γαλάζιο imperium 

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε χθες την σκληρή αλλά αναγκαία πολιτική που άσκησε ενώ επιτέθηκε και στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, με την πολιτική της ακυρώνει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα και τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης περιόδου. Ο ίδιος εμφανίστηκε εγγυητής μιας Ελλάδας στο ευρώ, με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Βέμπερ να «απαντά» μέσω διαδικτύου ότι επί ημερών Ν.Δ. η Ελλάδα βρισκόταν σε σωστή τροχιά. 

Στο επιτελείο του τέως Πρωθυπουργού η εκτίμηση είναι ότι η ανασφάλεια σχετικά με την πορεία της χώρας δεν θα εκλείψει πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με το χρόνο που μεσολαβεί να κρύβει παγίδες και υψηλό κίνδυνο εθνικού ατυχήματος. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει με παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων να αποκαταστήσει την, τραυματισμένη, εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησής του και παράλληλα να αρχίσει να σωρεύει εκ νέου πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποτελέσει και απάντηση στην πίεση από τις δηλώσεις στελεχών που εγείρουν ζήτημα συνεδρίου και ηγεσίας. 

Όπως προειπώθηκε, στη Συγγρού εκτιμάται ότι τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν το Σεπτέμβριο, οπότε θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει τον πολιτικό χρόνο να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, χωρίς μείζονες εσωτερικούς κραδασμούς. 

Γιατί το πιστεύουν; Αφενός διότι πιστεύουν ότι είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα ότι κάθε κίνηση αμφισβήτησης συνιστά, εκ των πραγμάτων, χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Και αυτό θα ακούγεται όλο και πιο έντονα από την προεδρική πτέρυγα. 

Αφετέρου διότι διαπιστώνουν ότι απέναντι τους δεν υπάρχει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, συγκροτημένο μέτωπο που να μπορεί να δημιουργήσει δυναμική. Ακόμη, δε, κι αν υπάρξουν κινήσεις έντονης αμφισβήτησης, με το επιχείρημα της έμμεσης στήριξης Τσίπρα και της υπονόμευσης των προσπαθειών του κόμματος, η γαλάζια ηγεσία δεν θα διστάσει να λάβει πειθαρχικά μέτρα. 

Ωστόσο, στο σχεδιασμό της Συγγρού υπάρχουν και πολλές άγνωστες παράμετροι. Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούν το πιθανότερο σενάριο αυτό των εκλογών ή του δημοψηφίσματος, στα διαφορετικά σχέδια που καταστρώνουν δεν μπορούν παρά να έχουν και αυτό ως ενδεχόμενο. Αν, μάλιστα, παρά την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, στις εκλογές χάσει ξανά η Ν.Δ. τότε τα δεδομένα ως προς την ηγεσία θα ανατραπούν με καθοριστικό τρόπο. 

Αν πάλι επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και αυτή περάσει από την κυβέρνηση χωρίς μείζονες αντιδράσεις (σ.σ. εγχείρημα εξίσου δύσκολο), ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει τότε να αντιμετωπίσει την εξασθένιση ενός ισχυρού επιχειρήματός του, ότι δηλαδή δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει το σκάφος εν μέσω φουρτούνας, και συνεπώς θα βρισκόταν πιθανά αντιμέτωπος με ένα νέο κύκλο πιέσεων για αλλαγές στο κόμμα. 

Ωστόσο, αν κάτι γνωρίζουν εξαιρετικά καλά ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του αυτό είναι το πόσο ευμετάβλητα είναι πλέον τα δεδομένα της πολιτικής εξίσωσης. Και μοιάζουν αποφασισμένοι να τα χρησιμοποιήσουν υπέρ τους, με πρώτο στοίχημα – που σιγά – σιγά παίρνει σάρκα και οστά – να κατοχυρωθεί η Νέα Δημοκρατία ως ο κεντρικός πολιτικός πυλώνας του φιλευρωπαϊκού μετώπου της χώρας. Ο τελικός στόχος δεν είναι, προφανώς, να υπάρξει κοινή κάθοδος τριών κομμάτων αλλά, την κρίσιμη στιγμή, να είναι η Ν.Δ. που θα αποτελέσει την κυρίαρχη επιλογή των μετανοημένων μετριοπαθών ψηφοφόρων…


σχετικα αρθρα