Στο κόστος της ελληνικής διάσωσης αλλά και στο πακέτο νόμων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στην Βουλή αναφέρεται η FAZ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μέχρι στιγμής, η διάσωση της Ελλάδας έχει κοστίσει στους διεθνείς πιστωτές της (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) συνολικά 240 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, ο γερμανός φορολογούμενος δεν έχει επηρεαστεί από το κόστος μέχρι στιγμής, καθώς τα χρήματα προήλθαν από τη γερμανική, κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, υπογραμμίζει η FAZ.

Όπως έχει δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αποπληρωμή των χρημάτων που έχει δώσει το Βερολίνο στην Αθήνα ξεκινά το 2020, ενώ για ένα μέρος του χρέους η αποπληρωμή ξεκινά το 2023. «Η Γερμανία θα έχει απώλειες έως 85 δισ. ευρώ. Αν συνεχίσουμε να δίνουμε το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», τονίζει.

Την ίδια ώρα, σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην «αποδόμηση» του Γιάνη Βαρουφάκη και το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Το μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές είναι διπλό: Πρώτον αναθέτει στον ρεαλιστή και φιλοευρωπαίο Γιώργο Χουλιαράκη σημαντικές αρμοδιότητες και ταυτόχρονα επιδιώκει συχνότερη τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.

Δεύτερον φέρνει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο, στο οποίο η αριστερή κυβέρνηση αποδέχεται για πρώτη φορά ιδιωτικοποιήσεις και παίρνει πίσω φοροελαφρύνσεις. Όμως η δέσμη νόμων δεν αρκεί και δεν θα ικανοποιήσει τους πιστωτές, οι οποίοι τηρούν πλέον ακόμα πιο σκληρή στάση, γεγονός που οφείλεται και στον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Στο εσωτερικό τώρα τα περιθώρια ελιγμών του Αλέξη Τσίπρα παραμένουν το ίδιο περιορισμένα. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές δεσμεύουν ακόμα τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μόνη διέξοδος, ίσως, η απειλή για δημοψήφισμα. Γιατί με κάθε υποχώρηση έναντι των πιστωτών αθετεί και μια προεκλογική του δέσμευση. Με το δημοψήφισμα θα χάνονταν πολύτιμος χρόνος, αλλά η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης θα είχε λαϊκή εντολή, χωρίς να χρειαστούν νέες εκλογές. 

Στο ίδιο κλίμα, σύμφωνα με την Deutshe Welle, η Handelsblatt γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα για το πακέτο νόμων που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο:

«Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει το συντομότερο συμφωνία με τους πιστωτές. Και ελπίζει ότι με το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα το πετύχει. Σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα.

Η λίστα των αλλαγών που προωθεί το πακέτο δεν συμφωνήθηκε με τους πιστωτές. Περιέχει ιδέες που παρουσίασε πολλές φορές στο παρελθόν ο Γ. Βαρουφάκης και απέρριψαν οι συνάδελφοί του ως ανεπαρκείς και χωρίς ουσία. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα ήταν προϋπόθεση για μια συμφωνία με τους πιστωτές, απουσιάζουν πλήρως, όπως: μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά και μέτρα για περικοπές».