«Κουκουλοφόρο εξωτερικού» ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στον Real Fm, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

Αν είχαμε ορίζοντα και είχαμε πολιτική ισχύ και δεν είχαμε τη διαρκή υπονόμευση του κ. Τσίπρα, που έλεγε στον Σόιμπλε και στη Μέρκελ: ‘Μην τους δίνετε σημασία, πέφτουν αυτοί. Τους ρίχνω σε λίγες μέρες’, θα είχαμε κλείσει τη συμφωνία, αλλά εμάς μας θεωρεί ότι είμαστε η ‘τρόικα εσωτερικού’. Αυτό που λειτουργούσε ως υπονομευτής του κύρους της κυβέρνησης, της κυβέρνησης της νόμιμης, της συνταγματικής, σε όλη τη διαπραγμάτευση, πώς πρέπει να χαρακτηριστεί; Πρέπει να χαρακτηριστεί κουκουλοφόρος εξωτερικού.

Όσον αφορά στο σενάριο του δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «όπως και να το βάλεις το ερώτημα, το ερώτημα θα εισπραχθεί ως ναι ή όχι στο ευρώ» και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό «γιατί θα έκλειναν οι τράπεζες και θα κατέρρεε η οικονομία. Γιατί πώς θα άντεχε η οικονομία μία αβεβαιότητα σε σχέση με τη νομισματική κατάσταση της χώρας; Το ίδιο ισχύει και για τις εκλογές, αν οι εκλογές υποκρύπτουν τη μοίρα της χώρας».

«Το δημοψήφισμα μπορεί να είναι τριών ειδών. Είτε δημοψήφισμα ρήξης: ‘Δεν τα βρήκα, πάω σε ρήξη, στηρίξτε με για να ακολουθήσω μια μοναχική πορεία’. Είτε δημοψήφισμα συμβιβασμού: ‘Συμβιβάστηκα, πείτε μου αν καλώς συμβιβάστηκα’. Είτε το δημοψήφισμα του Ποντίου Πιλάτου: ‘Η κυβέρνηση λέει ότι δεν ξέρω τι να κάνω, ας μου πει ο ελληνικός λαός τι πρέπει να κάνω. Εγώ θεωρώ ότι δυσκολεύομαι γιατί η συμφωνία είναι ετεροβαρής, είναι σκληρή, αλλά θα κάνω ό,τι μου πει ο ελληνικός λαός’», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχουν Πόντιοι Πιλάτοι τώρα. Και επίσης, δεν υπάρχει δημοψήφισμα συμβιβασμού. Διότι κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση υπό την αίρεση του δημοψηφίσματος», ανέφερε, ενώ όσον αφορά στη διαπραγμάτευση είπε:

Ο κ. Τσίπρας μας δουλεύει εν ψυχρώ» και πρόσθεσε: «Δεν έχει κάνει ποτέ κανείς καμία σοβαρή διαπραγμάτευση. Δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Έχουμε σπαταλήσει τον χρόνο, συνεχώς αλλάζουμε τους διαπραγματευτές. Είναι δυνατόν να έχουμε συνεχώς εναλλαγή Θεοχαράκη-Χουλιαράκη στο Euro Working Group όπου γίνεται η καθοριστική συζήτηση;

«Δεν υπάρχει ενότητα λόγου, δεν υπάρχει ενιαία ομάδα, δεν υπάρχει διαφάνεια. Άλλη διαπραγμάτευση κάνει ο κ. Παππάς στο γκρουπ της Φρανκφούρτης, άλλη ο κ. Χουλιαράκης στο Brussels Group, άλλη ο κ. Θεοχαράκης στο Euro Working Group, άλλη ο κ. Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος, άλλη ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός, άλλη ο κ. Τσακαλώτος ως αναπληρωτής υπουργός. Κοροϊδευόμαστε και τρώμε τον χρόνο», σημείωσε.