current views are: 1

29 Απριλίου 2015
Δημοσίευση12:55

Αβραμόπουλος: Δεν θέλουμε μια Ευρώπη – «φρούριο»

«Δεν θέλουμε μία Ευρώπη-φρούριο», διεμήνυσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Δημοσίευση 12:55’
αρθρο-newpost

«Δεν θέλουμε μία Ευρώπη-φρούριο», διεμήνυσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

«Δεν θέλουμε μία Ευρώπη-φρούριο», διεμήνυσε ο επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το μεταναστευτικό και τις πρόσφατες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε:

Θέλουμε μια Ευρώπη που να προστατεύει τα σύνορα της και ταυτόχρονα να διευρύνει τις δυνατότητες έρευνας και διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Η αλληλεγγύη θα πάψει να είναι σύνθημα – θα γίνει πραγματικότητα. 

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε:

Ο οργανισμός Frontex λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατό όλους τους προσφερόμενους πόρους στις επιχειρήσεις «ΤΡΙΤΩΝ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Η ισχυρή έκφραση της αλληλεγγύης είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά, αλλά πρέπει όμως  να γίνουν περισσότερα. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αμέσως την κρίση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απώλεια και άλλων ανθρώπων. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ζωές, αλλά η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κρίσης ή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Όπως πάντα έλεγα, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση. Για αυτό η μετανάστευση είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Προέδρου Juncker, όπως ανέφερε ο ίδιος νωρίτερα

Ο έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε τη συζήτηση ιστορική και ανακοίνωσε ότι στις 13 Μαΐου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο Μετανάστευσης, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί μία πλήρης προσέγγιση της ΕΕ στα θέματα της μετανάστευσης.

Επιγραμματικά ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι ανάμεσα σ’ αυτά που θα πρέπει άμεσα να γίνουν, είναι να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τους διακινητές μεταναστών και τις πηγές χρηματοδότησης τους, καθώς και να επανεξετασθούν οι κανόνες του Δουβλίνο, για να δούμε -όπως χαρακτηριστικά είπε- εάν λειτουργούν σωστά.

«Για την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με την βοήθεια των οργανισμών μας: EUROPOL, FRONTEX, EASO, EMSA και EUROJUST – ώστε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, τον εντοπισμό των κεφαλαίων τους, καθώς και στηρίξουμε τις προσπάθειες καταδίωξης και σύλληψης τους. Επίσης, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Στις χώρες διέλευσης, πρέπει να δημιουργήσουμε την απαραίτητη υποδομή ώστε οι  μετανάστες να αισθάνονται ασφαλείς και να μην επιχειρούν επικίνδυνες διαδρομές προς την Ευρώπη. Ναι, θα, πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου. Για μένα αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα και θα επανέλθουμε σε αυτό. Επιπλέον, η Ατζέντα θα επικεντρωθεί στη νόμιμη μετανάστευση και κυρίως με την ‘μπλε κάρτα’», σημείωσε.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα μετανάστευσης αποτελεί την επόμενη ευκαιρία δράσης της ΕΕ, κατέληξε ο έλληνας επίτροπος.


σχετικα αρθρα