Την ώρα που η ελληνική κοινή γνώμη ασχολείται με την επίθεση αντιεξουσιαστών στον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια, ο υπουργός Οικονομικών σε σημερινή του συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit επιβεβαιώνει τη θέση ισχύος που εξακολουθεί να έχει στην κυβέρνηση με την δήλωση: «Εγώ δίνω τον τόνο στη διαπραγμάτευση».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι δεν είναι απομονωμένος από το Eurogroup: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις, είναι λογικό. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει καταφερθεί με τόσο μεγάλη αντίσταση στα τρέχοντα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη». 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τους χαρακτηρισμούς «ερασιτέχνης» και «άνθρωπος που σπαταλά άσκοπα το χρόνο των εταίρων» που του αποδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε:

Είναι λυπηρό που κάποια ΜΜΕ αναφέρουν πράγματα τα οποία δεν συνέβησαν ποτέ. Οι συνάδελφοί μου στο Eurogroup είναι πολιτισμένοι και αξιοπρεπείς άνθρωποι. Δεν θα μιλούσαν ποτέ με τέτοιον τροπο παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Είμαστε επαγγελματίες. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ πιθανό να μην αρέσει στους άλλους υπουργούς Οικονομικών η ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις. Μπορεί επίσης να είναι απογοητευμένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. Αλλά θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα λογικά, ήρεμα και με συμπάθεια. Εμείς οι Έλληνες ειμαστε πολύ πιο απογοητευμένοι από το ό,τι η κρίση δεν έχει ακόμη λήξει στη χώρα μας».

Για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει «σιωπηλά» αποδυναμώσει» από τις ευθύνες της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, υπογράμμισε:

«Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε ό,τι είναι γραμμένο σε κάποιες εφημερίδες. Πρώτον, ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα στην ελληνική τηλεόραση ότι είμαι ένα σημαντικό μέρος της κυβέρνησης, αλλά και ότι για τον ίδιο προσωπικά συνεχίζω να διαδραματίζω σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση. Δεύτερον, έχουμε μια ομάδα υπουργών που εργάζονται μόνιμα στο πλευρό μου. Είμαι ο πρόεδρος αυτής της ομάδας. Εγώ παίρνω τις αποφάσεις. Εγω δίνω τον τόνο στις διαπραγματεύσεις. Εξακολουθώ να είμαι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με το Eurogroup σε μια ομάδα που υποστηρίζεται και από άλλους υπουργούς - μεταξύ άλλων και από τον καλό μου φίλο Ευκλείδη Τσακαλώτο».