«Η Μέρκελ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την απώλεια της Αθήνας ως εταίρο» εκτιμά η αυστριακή εφημερίδα Der Stantard που αναφέρεται στις γεωπολιτικές προεκτάσεις των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τη λήψη των αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο, αντί του Eurogroup, καθώς με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μεγαλύτερη ανταπόκριση απέναντί της. Αυτό γιατί οι πρωθυπουργοί πάντα συνυπολογίζουν τις γεωπολιτικές πτυχές των αποφάσεων τους, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι οι υπουργοί Oικονομικών. 

Στην ανάλυση γίνεται μία αναδρομή στις κριτικές που διατυπώνονται απέναντι στον κ. Βαροφυάκη με την εφημερίδα να σημειώνει πως δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί εάν αυτές ισχύουν ή όχι: Σχεδόν πάντα, γράφονται πράγματα δίχως αποδείξεις είτε, «off the record», παρόλα αυτά, σχολιάζει η εφημερίδα, αναπαράγονται από τα ΜΜΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση με τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν αφορά μόνο τις διαπραγματεύσεις ή την πολιτική λιτότητας, γράφει η Der Stantard. Στο τραπέζι βρίσκεται και ο ρόλος των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που η Αθήνα πλέον θέτει ανοιχτά σε αμφισβήτηση.

Πριν την κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα, η σημαντικότερη υπουργική σύνοδος στις Βρυξέλλες ήταν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, του οποίου οι αποφάσεις είχαν πολιτικά και επικοινωνιακά για πολύ καιρό το μεγαλύτερο βάρος. Εξαιτίας όμως της διάσωσης κρατών και τραπεζών μετά το 2008, αυτό έχει αλλάξει και σήμερα τον τόνο δίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, με το Eurogroup να αναβαθμίζεται. 

Επιστρέφοντας στο Γιάνη Βαρουφάκη, η εφημερίδα παρατηρεί ότι όταν εκείνος «φλυαρεί», είναι δυνατές δύο ερμηνείες: Είτε ότι λειτουργεί πραγματικά ερασιτεχνικά, είτε ότι εφαρμόζει τη στρατηγική του πρωθυπουργού του και προσπαθεί να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν είναι μόνον οργισμένοι γιατί η Ελλάδα απορρίπτει την πολιτική λιτότητας, αλλά και γιατί αμφισβητείται η επιρροή τους (σ.σ. αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξή του σε ολλανδικό κανάλι).

Επιπλέον η στρατηγική του Γιάνη Βαρουφάκη πρέπει από την αρχή να είχε ως στόχο της να κερδηθεί περισσότερος χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορεί να αναζητηθούν εταίροι ως σύμμαχοι, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πετύχει αυτή στρατηγική, καθώς ακόμη και οι αριστερές κυβερνήσεις σε Ρώμη και Παρίσι δεν συμπαραστέκονται την Αθήνα, η οποία κατά την άποψη διπλωματών της ΕΕ δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως καταλήγει η ανάλυση της Der Standard, η ανακοίνωση τη Δευτέρα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεις για το Eurogroup μπορεί να σημαίνει πολλά, όπως επίσης και τίποτε, διότι, είτε ο Βαρουφάκης πραγματικά αποδυναμώθηκε, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τον βγάλει κάπως από το επίκεντρο της κριτικής, με τη φημολογία να οργιάζει και πάλι.