Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με θέματα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη θέσπιση αφορολογήτου εισοδήματος στα 12.500 ευρώ και την επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως, παρ’ όλο που η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου εισοδήματος στα 12.500 ευρώ αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, εντούτοις ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. 

Για το λόγο αυτό και ο κ. Κωνσταντινόπουλος ρωτά τον υπουργό Οικονομικών αν τελικά θα επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2015 με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε και το 2014, πότε θα οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης, αν η καταβολή του θα γίνει σε δόσεις, καθώς επίσης αν τελικά το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και αν – σύμφωνα με σενάρια που διαρρέουν από το ΥΠΟΙΚ – θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά για το 2015.
 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Με βάση το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον σημερινό Πρωθυπουργό, αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησής σας η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με πιθανή αντικατάστασή του από άλλο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος στα 12.500 ευρώ.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξή του, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ για το 2015, και φυσικά να μην αυξηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Δεδομένου πως ήδη έχει παρέλθει το πρώτο τετράμηνο του 2015, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
Θα επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για το 2015 με τον ίδιο τρόπο που ίσχυσε και το 2014;
Θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για το 2015 ή θα παραμείνει στα προηγούμενα επίπεδα;
Πότε θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη φορολογία ακινήτων; Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εφάπαξ ή σε περισσότερες δόσεις;
Αληθεύουν τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες μέρες από κύκλους του Υπουργείου σας για την επιβολή έκτατης εισφοράς;