Με ένα άρθρο φωτιά ο συντάκτης των Financial Times Tony Barber, καυτηριάζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία συνδυάζοντάς την με την ταυτόχρονη πτώση της γοητείας της αριστεράς στους ψηφοφόρους. 

Ο δημοσιογράφος δίνει παραδείγματα του φαινομένου από όλη την Ευρώπη.

Στη Γερμανία, ο επιχειρηματίας Hans-Olaf Henkel παραιτήθηκε από την ηγεσία του αντι-ευρωπαϊκού AfD, ενώ το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida βρίσκεται σε συνεχή πτώση μετά και από την φωτογραφία του ηγέτη του Λούτζ Μπάχμαν να ποζάρει σαν τον Αδόλφο Χίτλερ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι απέτυχαν να εκλέξουν αντιπρόσωπο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, επιστρέφουν δριμύτεροι στις περιφερειακές εκλογές.

Στην Ιταλία, το Κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε συνεχή πτώση στις δημοσκοπήσεις, ενώ συνεχίζει να απαξιώνεται και στο εσωτερικό του, καθώς τουλάχιστον 35 βουλευτές παραιτήθηκαν από το κόμμα.

Στην Ισπανία, το κίνημα Podemos επίσης βρίσκεται σε θέση άμυνας και δεν του κάνει καθόλου καλό η σύνδεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που το νέο κίνημα Ciudadanos απορροφά μεγάλο μέρος της δυναμικής του.

Το επόμενο κρίσιμο test για τον ευρωπαϊκό λαϊκισμό δεν θα γίνει στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαΐου στη Βρετανία, αλλά στις Προεδρικές Εκλογές της Γαλλίας το 2017, μια αναμέτρηση, στην οποία η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου θα διεκδικήσει τα ηνία της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σκληρότερους τόνους σε θέματα όπως η μετανάστευση, η εθνική ταυτότητα, η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάποια κόμματα της κεντροδεξιάς αρχίζουν και αυτά να υιοθετούν αυτήν την λογική. Η κοινωνική ειρήνη και η υγεία της Ευρωπαϊκής δημοκρατίας θα είναι οι χαμένοι» τονίζει ο συντάκτης.