Στις μειώσεις που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δαπάνες στα Υπουργεία με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο άρθρο στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics.

Το άρθρο έχει τίτλο «Η Αθήνα επιβάλλει μειώσεις δαπανών στα υπουργεία» και υπότιτλο «Όσο μικρή και αν είναι η εξοικονόμηση αυτή, σηματοδοτεί τη ρήξη με το παρελθόν», στο οποίο σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει την προσοχή των πιστωτών της με μια σειρά μειώσεις δαπανών, μικρών αλλά συμβολικών, κατά το τελευταίο δίμηνο.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «Η πρώτη κίνηση του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν η μείωση των υπουργών από 45 σε 37 και η μείωση κατά 50% των ”ειδικών συμβούλων” υπουργών (554 από 1.173). Αυτές οι κινήσεις μεταφράζονται σε εξοικονόμηση της τάξης των 12,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το γραφείο του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη.

Η μείωση μισθών στα γραφεία των υπουργών και η μείωση των αμοιβών των συμβούλων, των οδηγών και των αστυνομικών επέτρεψαν στην κυβέρνηση να εξοικονομήσει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο, 792 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν από τα υπουργεία στις υπηρεσιακές τους μονάδες. Αυτή η κίνηση μόνο έχει εξοικονομήσει μέχρι σήμερα 17,9 εκατ. ευρώ.

Στο όνομα της διοικητικής μεταρρύθμισης, μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι δαπάνες των υπουργείων θα ελέγχονται στενά ως τα τέλη του έτους με στόχο την εξοικονόμηση 40 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση. Τα υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συμβούλους, πολλοί εκ των οποίων είναι παλαιοί δημόσιοι υπάλληλοι που προσφέρουν εθελοντικά και αμισθί τις υπηρεσίες τους».

Αν και η εξοικονόμηση που γίνεται είναι μικρή, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι σηματοδοτεί τη ρήξη με τις δαπανηρές πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, σχολιάζει το Europolitics, σημειώνοντας ότι «η αριστερή κυβέρνηση της χώρας θέλει να δείξει στους πιστωτές ότι υπάρχει εναλλακτική στη λογική των ”οριζόντιων περικοπών” των δημοσίων δαπανών που εφαρμόστηκαν από το 2010».