current views are: 2

29 Απριλίου 2015
Δημοσίευση16:19

Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters: Συμφωνία μόνο με πολιτικό κόστος – Έρχεται τρίτο πακέτο

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της «ημέρες και όχι εβδομάδες» για να κλείσει τη συμφωνία καθώς επείγει η έναρξη των συζητήσεων για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Δημοσίευση 16:19’
αρθρο-newpost

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της «ημέρες και όχι εβδομάδες» για να κλείσει τη συμφωνία καθώς επείγει η έναρξη των συζητήσεων για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απευθύνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της «ημέρες και όχι εβδομάδες» για να κλείσει τη συμφωνία καθώς επείγει η έναρξη των συζητήσεων για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αποκομμένη από τις αγορές, η Αθήνα ξεμένει γρήγορα από ρευστό για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Παρότι το φάσμα της χρεοκοπίας είναι κοντά, το πρακτορείο αναφέρει πως η χώρα δεν μπόρεσε να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να απελευθερωθούν οι τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης που λήγει τον Ιούνιο.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη δίχως ένα τρίτο πακέτο στήριξης με πρόσθετη χρηματοδότηση», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης πριν τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά ημέρες» πρόσθεσε ο ίδιος που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ωστόσο ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Η Ελλάδα δεν θέλει να διαιωνίσει την απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας ως προς τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει, την ώρα που οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν από την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί κάτω από το παρόν πρόγραμμα στήριξης προτού ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μία νέα συμφωνία, σχολιάζει το πρακτορείο. 

Έπειτα από τρεις μήνες συνομιλιών που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφέρουν ότι «δεν οδηγούν πουθενά», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα προχώρησε σε ανακατατάξεις στη διαπραγματευτική ομάδα, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Όπως το βλέπω, ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα ανέφερε πως αντελήφθη ότι ο χρόνος εξαντλείται. Αποφάσισε να μπει μπροστά και να πάρει τον έλεγχο των συζητήσεων» αναφέρει η πηγή της ευρωζώνης στο Reuters

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, με τον αξιωματούχο να σχολιάζει πως «ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να δούμε εάν υπάρχει περίπτωση να είναι πετυχημένο ή όχι». 

Η συμφωνία ωστόσο θα είναι δύσκολη, σχολιάζει το Reuters καθώς οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι μειώσεις συντάξεων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

«Δεν βρίσκω ενδεχόμενο επιτυχούς έκβασης εάν οι Έλληνες δεν κάνουν σαφείς κινήσεις σε δύο ή τρεις τομείς» είπε ο ίδιος αξιωματούχος και πρόσθεσε: 

Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις, ή η αγορά εργασίας αλλά (…) η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει να πληρώνεται αυτό το πολιτικό κόστος. 

Εάν συμφωνηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, η συμφωνία θα μπορούσε να εγκριθεί είτε στις 11 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup, είτε σε έκτακτη συνεδρίαση.

«Στην καλύτερη θα μπορούσε να υπάρξει μία κοινή δήλωση στις 11 Μαΐου και έπειτα θα προχωρούσε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Μαΐου, ή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου» δήλωσε η ίδια πηγή. 

Σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να απελευθερώσει ρευστότητα προς την Ελλάδα, δίνοντάς της χρόνο να διαπραγματευτεί το τρίτο πακέτο στήριξης.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος, διαμήνυσε πως οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα θα ήταν ακόμη δυσκολότερες από τις τωρινές. 

«Όλοι γνωρίζουν ότι μία νέα συμφωνία θα απαιτούσε νέους πόρους ή μία αναδιάρθρωση του χρέους, ή και τα δύο» σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε: 

Όλα όσα συζητήσαμε μέχρι στιγμής θα ήταν πολύ εύκολα σε σχέση με αυτά που πρόκειται να συζητηθούν… 


σχετικα αρθρα