Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ.

Η ΠΝΠ προβλέπει την ενίσχυση της ΕΒΖ, με 30 εκ. ευρώ, από τα διαθέσιμα του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, «έναντι αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου».

«Ο εκκαθαριστής, δεν έχει αποστολή να εμπλέκεται σε νέες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες, όπως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μόνο να εξυπηρετεί το σκοπό της εκκαθάρισης, που είναι η ρευστοποίηση και η διανομή των στοιχείων», εκτίμησε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: 

Αν δεχθούμε ότι μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το εθνικό δίκαιο, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εισαχθεί παρέκκλιση από το ενωσιακό δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων, που επιτάσσει την κοινοποίηση κάθε περίπτωσης κρατικής ενίσχυσης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν θα την "πληρώσει" ο προϋπολογισμός, αλλά οι δανειστές της "Αγροτικής" που θα βρουν μικρότερη περιουσία» είπε ο Μάκης Βορίδης

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, εκτίμησε πως στο παρελθόν υπήρξε σχεδιασμός ενάντια στην ΕΒΖ, καθώς «οι περισσότεροι διευθυντές και πρώην μέλη των Δ.Σ. της, δουλεύουν στους βασικούς ξένους ανταγωνιστές της, που λυμαίνονται πλέον το χώρο της Ελλάδας».

Το Ποτάμι, ωστόσο, διαφωνεί με την ΠΝΠ, εκτιμώντας, με τη σειρά του, πως τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στους τευτλοπαραγωγούς: 

Στην πραγματικότητα ο κ. Λαφαζάνης ντρέπεται να δώσει χρήματα στην ΔΕΗ, οπότε τα δίνει μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς η ΕΒΖ χρωστά στη ΔΕΗ 8 εκατ. ευρώ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους της ΕΒΖ, αφού διατηρεί την ΕΒΖ στον εκκαθαριστή και τα δάνειά της στην Τράπεζα Πειραιώς. «Να δούμε, τα μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και μετά να δούμε αν αυτή η απόφαση ενισχύει την κυβέρνηση», ζήτησε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Οργισμένη υπήρξε η απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πως με την φιλολογία περί «κρατικών ενισχύσεων», επιδιώκουν να στείλουν «μηνύματα και παραγγελίες» στην Κομισιόν.