Την πρόθεσή της να μην υποχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διαμηνύει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το γράψε – σβήσε στο πολυνομοσχέδιο, και το βράδυ της Τετάρτης έγιναν γνωστές νέες προσθήκες που σχεδιάζονται. 

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες λέγοντας πως «δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας».

Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Γράψε – σβήσε για το πολυνομοσχέδιο 

Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο υπουργικό συμβούλιο αύριο (στις 5 το απόγευμα) θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη». Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο δεν είναι «"μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1-2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό». 

Ταυτόχρονα έγιναν γνωστές νέες προσθήκες που σχεδιάζονται για να ενταχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται ο έλεγχος σε βάθος δεκαετίας όλων των εισοδημάτων των Ελλήνων με συγκριτικά στοιχεία εισροών και εκροών  τα οποία θα τροφοδοτήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων​. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την «αμνηστία» πρέπει να επιβάλλεται ένας στάνταρ φόρος, π.χ. 15% και κατώτερος.

Την ίδια στιγμή, έρχεται περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ η υπάρχει η πρόθεση να συζητηθεί η περικοπή υψηλών επικουρικών συντάξεων.

Παράλληλα προωθείται η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ, καθώς υπάρχει η σκέψη να λογοδοτεί στη Βουλή και σε ανεξάρτητη επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούσαν ότι το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Για τα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνουν.

Στο σκέλος του ΦΠΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι «ανοικτοί» σε όλες τις συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών, το οποίο θα αποφασιστεί αύριο.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group (συνεδριάζει εκ νέου αύριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων από την Ελλάδα), όταν το οριστικοποιήσει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση στη βελγική πρωτεύουσα θα γίνει στις γνωστές θεματικές ενότητες (φορολογική διοίκηση, δημόσια διοίκηση, δημόσια περιουσία) και στις διαφωνίες που έμειναν από το προηγούμενο Brussels Group. Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group, που επίσης συνέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα.