«Δεν ξέρουμε εάν θα είναι ο κ. Βαρουφάκης στο επόμενο Eurogroup. Μπορεί να είναι μαζί του ο κ. Δραγασάκης» είπε μιλώντας στην εκπομπή Online, στο Mega με την Όλγα Τρέμη και το Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός Επικρατείας, Συντονιστής του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Έπειτα από νέα ερώτηση, έσπευσε να διευκρινίσει πως «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει σίγουρα στο Eurogroup» προσθέτοντας ότι το «θέμα είναι να οδηγηθούμε σε λύση».

«Είχα πει, εάν βρεθούμε σε αδιέξοδο, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στον λαό για να απαντήσει. Μας έχει ψηφίσει με βάση ένα πρόγραμμα. Ότι θα διαπραγματευτούμε μία λύση εντός ευρώ, και δεν θα έρθουμε σε ρήξη. Έχουμε όμως και ένα πρόγραμμα. Εάν επιμένουν να φύγουμε από αυτές τις δεσμεύσεις μας τότε θα το δούμε» επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Εάν βάλουν οι εταίροι τα σημεία του mail Χαρδούβελη είναι δυνατόν να πάμε σε συμφωνία χωρίς να πάμε στον ελληνικό λαό;» σημείωσε ακόμα.

Πάντως έσπευσε να σημειώσει πως η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα τη Δευτέρα ήταν γενική και δεν αναφερόταν στο εάν θα κλείσει ή θα πραγματοποιηθεί επί της μεσοπρόθεσμης συμφωνίας ή της οριστικής.

Σημείωσε ωστόσο όμως «πως δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα». Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι «πολίτες θα ψηφίσουν την πρότασή μας».

«Είμαστε η μόνη χώρα που επί εννέα μήνες δεν έχει καμία ροή χρηματοδότησης, αλλά εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό» είπε. Παράλληλα σημείωσε πως σε περίπτωση δημοψηφίσματος και εάν ζητηθεί παράταση της διαπραγμάτευσης, «θα κάνουμε έκκληση στον κόσμο να συμβάλει με τον οβολό του ώστε να μην στερέψουμε από ρευστότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εσωτερικό διάλογο» , είπε ο κ. Φλαμπουράρης όσον αφορά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται τόσο σε επίπεδο υπουργών, όσο και σε επίπεδο κόμματος. Ο ίδιος σημείωσε πως «συζητάμε και καταλήγουμε σε μία ενιαία γραμμή».

Άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για ακόμη έξι μήνες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ούτε την πρώτη κατοικία, ενώ ενδεικτικά και επιφυλασσόμενος για τοποθέτηση κατόπιν ακριβών υπολογισμών, είπε ότι η «γραμμή» για την φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι πάνω από 200.000 ευρώ.

Επιβεβαίωσε εξάλλου τα σενάρια που θέλουν να μπαίνει στον «πάγο» η επαναφορά της 13ης σύνταξης. Όμως, όπως είπε, θα δοθεί.

Σε σχέση με τις δυσκολίες που ανέκυψαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση μάλλον υπερεκτίμησε την δημοκρατική και διαφανή συμπεριφορά των εταίρων.

«Θεωρούσαμε ότι είμαστε σε μια ΕΕ αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

Τόνισε ότι με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η Ελλάδα κέρδισε, πρώτον, η τάση για πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί στο 1,2%-1,5% και δεύτερον, το ότι «τελειώσαμε με την αξιολόγηση».

Πρόσθεσε ότι αν «οι εταίροι επαναφέρουν το θέμα αυτό, η ασυνέπεια βαρύνει αυτούς».

Διευκρίνισε επίσης, ότι μόλις λυθεί το θέμα της ροής χρημάτων στην ελληνική οικονομία «σε μια βδομάδα ελπίζω» θα υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, «που κάποιοι την αποκαλούν ιδιωτικοποιήσεις».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε πως δεν υπάρχει δίλημμα ως προς το που θα δοθεί προτεραιότητα εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στην τήρηση εσωτερικών υποχρεώσεων ή την αποπληρωμή του ΔΝΤ. «Η επιλογή μας είναι να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις ανέφερε».