Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με άνοιγμα στην κοινωνία αλλά και εντατικοποίηση των επαφών του στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει να αντιστρέψει την τρίμηνη εσωστρέφεια του κόμματος και να ροκανίσει το πολιτικό και δημοσκοπικό κεφάλαιο που διατηρεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς μετρά ήδη τη θετική παρουσία του στο ΕΛΚ, όπου αφενός εμφανίστηκε με τα «εθνικά χρώματα» ζητώντας τη στήριξη της Ελλάδας, αφετέρου δε επιβεβαίωσε ότι αποτελεί το κεντρικό και αξιόπιστο συνομιλητή των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πλην του ΕΛΚ, συναντήθηκε με τους σοσιαλδημοκράτες Σούλτς και Πιτέλα καθώς και με τον φιλελεύθερο Φερχόφσταντ, επιδιώκοντας έτσι να συνθέσει διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που, όμως, όλες βρίσκονται εκ των πραγμάτων απέναντι από την «επαναστατική ρητορική» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο καθώς την προσεχή εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντησή του με τον Επικεφαλής της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ προς οριστικοποίηση είναι και σειρά συναντήσεων με ηγέτες της γηραιάς Ηπείρου, περιλαμβανομένων πρωθυπουργών της κεντροδεξιάς και όχι μόνον. Οι πρωτοβουλίες Σαμαρά εκδηλώνονται τη στιγμή που αφενός οι Ευρωπαίοι αναζητούν αξιόπιστους συνομιλητές στην Αθήνα, αφετέρου στο πλαίσιο των εσωτερικών διαγκωνισμών στη Ν.Δ. αρκετοί επιδιώκουν να οικοδομήσουν τους δικούς τους, ανεξάρτητους, διαύλους για κάθε χρήση. 

Πλην του «Σαμαρά εξωτερικού», και καθώς πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την οριστικοποίηση μίας συμφωνίας – γέφυρα ή της ρήξης με τους εταίρους, έντονη θα είναι και η παρουσία του «Σαμαρά εσωτερικού». Βασικός στόχος του τέως Πρωθυπουργού είναι η σταδιακή αποκατάσταση της εικόνας του ιδίου και του κόμματος, που έχουν τραυματιστεί από τις εκλογές και τη διακυβέρνηση των προηγούμενων ετών, μέσω της επιβεβαίωσης της χρησιμότητας που είχαν οι σκληρές αλλά αναγκαίες για τη σωτηρία της χώρας αποφάσεις που ελήφθησαν την περίοδο 2012-2014. 

Όχημα αναμένεται να αποτελέσουν οι προσυνδιασκέψεις της Ν.Δ., με την αμέσως επόμενη να προγραμματίζεται για τις 9 Μαϊου στην Ξάνθη, με αντικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση, (σ.σ. εκ παραλλήλου θα πραγματοποιείται και το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική) και να ακολουθεί η Τρίπολη στις 17 Μαϊου. Πρόκειται για δύο κρίσιμες κομματικές εκδηλώσεις καθώς η μεν πρώτη θα είναι λίγα 24ώρα πριν το νέο ορόσημο της 11ης Μαϊου και η δεύτερη λίγες ημέρες μετά τη διαπίστωση της συμφωνίας ή του αδιέξόδου με τους εταίρους.