current views are: 3

30 Απριλίου 2015
Δημοσίευση09:03

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι οι πιστωτές θέλουν μια λύση πακέτο «μια και έξω»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Δημοσίευση 09:03’
αρθρο-newpost

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ιδιαίτερα προβληματισμένος ήταν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη

Στην συνομιλία που είχαν οι δυο πολιτικοί στην Λευκωσία, πριν από την τριμερή συνάντηση για τα ενεργειακά και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Ν. Αναστασιάδη, ότι οι πιστωτές δεν θέλουν την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά να υπάρξει μια λύση πακέτο «μια και έξω». 

Και αυτό, διότι όπως εξήγησε στον Κύπριο Πρόεδρο, οι πιστωτές έχουν το επιχείρημα πως δεν μπορεί συνεχώς να συζητούν για την Ελλάδα, δηλ. τώρα μια ενδιάμεση συμφωνία ή συμφωνία «γέφυρα» και αργότερα μια μεγαλύτερη συμφωνία για το χρέος. 

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν αρκετά προβληματισμένος και απέφυγε τις πολλές συζητήσεις για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αν και σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες του newpost.gr είχε κάποιες ερωτήσεις για τον Ν. Αναστασιάδη, όπως εάν ο ίδιος συνάντησε ή όχι την τρόικα, εάν τα τεχνικά κλιμάκια πήγαιναν στα υπουργεία, πότε βγαίνει η Κύπρος από το μνημόνιο και κυρίως εάν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία, παρά την επικοινωνιακού τύπου διαχείριση που γίνεται και τα μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας που εκπέμπονται για εσωτερική κατανάλωση. Ακόμα και η μέτρηση της GPO ήταν σαφής και το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι αρκετά ξεκάθαρο: ναι στη συμφωνία, όχι στην έξοδο από την ευρωζώνη, όχι στη ρήξη, όχι στις εκλογές.  

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες διεμήνυαν στην ελληνική κυβέρνηση, ότι μια συμφωνία χωρίς μέτρα με πολιτικό κόστος π.χ. για συντάξεις και εργασιακό δεν είναι πιθανή και πως θα πρέπει ο Αλ. Τσίπρας να αναλάβει το πολιτικό κόστος. 

«Δεν υπάρχουν αυτά τα τελεσίγραφα» επιμένουν από το Μέγαρο Μαξίμου όταν τους τίθεται το ερώτημα σε ποια φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση και λένε ότι η οι κόκκινες γραμμές παραμένουν. 

«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν για λόγους κοινωνικού και οικονομικού εξορθολογισμού», σημείωναν χαρακτηριστικά αν και το ερώτημα είναι μέχρι πότε καθώς μετά τη δημοσιοποίηση χθες του άρθρου του Παναγιώτη Λαφαζάνη η ανησυχία για τις εσωκομματικές αντιδράσεις κτύπησε «κόκκινο». 

Ακόμη από το Μαξίμου εμμένουν να υποστηρίζουν ότι το κλίμα που εκπέμπουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς από το Euroworking Group είναι θετικό και συμπληρώνουν πως η Αθήνα επιδιώκει το ταχύτερο δυνατόν συμφωνία, ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου, ώστε να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας.


σχετικα αρθρα