Σε αποκαλύψεις για τις απαιτήσεις των δανειστών προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση θα εξομαλυνθεί και θα δοθεί σύντομα λύση συμφωνίας. «Ευελπιστούμε ότι η διαπραγμάτευση θα εξομαλύνει την κατάσταση για να μπορούμε να μιλάμε για την μετά τον Ιούνιο εποχή» σημείωσε.

«Οι θεσμοί απαιτούν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους θεσμούς «αυτή την ώρα που μιλούμε, αλλά και συνεχώς, εγείρουν το θέμα του ηθικού κινδύνου».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκου Μαυραγάνη, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι οι δανειστές λένε ότι «αν επιμείνουμε στην απαγόρευση πλειστηριασμών, σου λένε "γιατί οι άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους; Δημιουργείς μία διαδικασία, μία κατάσταση που κάνει κάποιους να λειτουργούν ανήθικα. Υπάρχει η άποψη να πεταχτούν οι άνθρωποι στο πεζοδρόμιο για να μην κινδυνεύσει η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Η ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ αφορούσε στην κατοχή CDS, χωρίς την αντίστοιχη κατοχή τίτλων κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι τα «γυμνά» CDS είναι η κερκόπορτα για να ελέγξουν οι κερδοσκόποι τις οικονομίες των χωρών.

«Η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό πλαίσιο», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «απαγορεύσει συμβολικά» την κατοχή των «γυμνών» CDS. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε για τους κινδύνους λέγοντας ότι με την κατοχή CDS χωρίς να κατέχουν τα αντίστοιχα ομόλογα «το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν γίνεται μόνο παράλογο, αλλά και πολύ επικίνδυνα». Και συμπλήρωσε:

Κάποια στιγμή θα εισέλθουμε στις αγορές, αλλά σε ένα πλαίσιο με βιώσιμο χρέος, και τότε η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τραβήξει το χαλί κάτων από τα πόδια εκεινων που κερδοσκοπούν εις βάρος πραγματικής οικονομίας.