Λάβρος απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε σε ομιλία του στην συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «το αίτημα για δημοψήφισμα δηλώνει αδυναμία για συμφωνία»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση με την υποβάθμιση του κ. Βαρουφάκη και τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, στέλνει, υποτίθεται, μήνυμα ότι επιθυμεί συμφωνία και μάλιστα γρήγορα.

Με το άνοιγμα του ζητήματος του δημοψηφίσματος όμως που έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη μεγάλη τηλεοπτική του συνέντευξη, δηλώνει στην πραγματικότητα αδυναμία να καταλήξει σε συμφωνία.
 
Η κυβέρνηση ταυτοχρόνως καλλιεργεί την εντύπωση ότι αποδέχεται πλέον μέτρα που μέχρι πριν λίγες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί, ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, θεωρούσαν εκτός πάσης συζήτησης.

Όπως ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικές επιβαρύνσεις, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, εγκατάλειψη βασικών προεκλογικών, αλλά και μετεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, όπως η 13η σύνταξη. Δέχεται αλλαγές στο ΦΠΑ. Σκληρή ποινικοποίηση φορολογικών παραβάσεων. Είναι έτοιμη να δώσει ακόμη και ευκαιρίες νομιμοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.
 
Από την άλλη δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί επ’ ουδενί μέτρα που ματώνουν και σηκώνουν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Ή ότι πάντως δεν ανοίγει τώρα, δηλαδή Μάιο, τέτοια θέματα, αλλά μπορεί να τα ανοίξει σε λίγες εβδομάδες, μέχρι 30 Ιουνίου, ενόψει της τελικής συμφωνίας, δηλαδή του μνημονίου ΙΙΙ.
 
Όλα δε αυτά γίνονται σε ατμόσφαιρα επιτάχυνσης των συζητήσεων με την τρόικα, ενώ πριν από λίγες μόλις μέρες έλεγε ο κ. Τσίπρας ο ίδιος στο Reuters ότι εκκρεμούν πολιτικές διαφορές που έχουν αναδειχθεί στο εργασιακό, το ασφαλιστικό, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».
 
 Ο κ.Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι στη Βουλή επικρατεί κλίμα πολεμικού ενθουσιασμού για τον έλεγχο του επαχθούς χρέους κατά τρόπο αντίστοιχο με χώρες που είχαν στυγνά δικτατορικά καθεστώτα, ενώ η κυβέρνηση δεν θέτει έξω, πουθενά θέμα χρέους.
 
Οπως υπογράμμισε: «Έκδηλη είναι πια η αδυναμία της κυβέρνησης να ισορροπήσει μεταξύ των όσων διαπραγματεύεται με τους εταίρους και πιστωτές και των όσων διαπραγματεύεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί έχει ομογενοποιηθεί το μόρφωμα.
 
Έχει όμως από την άλλη μεριά διαμορφωθεί μια κοινή γνώμη, που όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες έρευνες τις οποίες κατά το δοκούν επικαλείται ο κ. Τσίπρας, στη συντριπτική της πλειοψηφία λέει καθαρά ότι θέλει συμφωνία με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Θέλει παραμονή στο ευρώ. Θέλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας να πάρουν την ευθύνη δύσκολων αποφάσεων για συμφωνία και διασφάλιση της ασφαλούς ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
 
Δεν θέλει ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές, γιατί ψήφισε πριν από τρεις μήνες. Η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να μετακινείται ακόμη από το συσχετισμό των εκλογικών δυνάμεων που καταγράφηκε στις 25 Ιανουαρίου. Έχει όμως ήδη ριζικά μεταβληθεί η ερμηνεία που η ίδια η κοινή γνώμη δίνει στην εντολή των εκλογών. Δεν θέλει να διακυβευτούν οι θυσίες και οι προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Μέσα σε τρεις μήνες έχει συνεπώς συντελεστεί μια σοβαρή αλλαγή. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά, ακόμη τουλάχιστον, τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στην αντιπολίτευση. Όχι μόνο απέναντι στα κόμματα της προηγούμενης κυβερνητικής συνεργασίας, με το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος, αλλά απέναντι σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αλλαγή αφορά όμως την ουσία των πολιτικών επιλογών, τη στρατηγική της χώρας».