Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Να ανοίξει και επίσημα τους φακέλους των γνωστών υποθέσεων διαπλοκής Siemens και Λαγκάρντ, αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Στόχος μου είναι να ασχοληθούμε με τα δύο αυτά σκάνδαλα για τα οποία η Βουλή έχει αποκλειστική πρόσβαση στα στοιχεία», είπε ανοίγοντας το θέμα η πρόεδρος της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε έρευνα της Γραμματείας για τη Διαφθορά, σύμφωνα με την οποία χάνονται από τη χώρα 12 δις ευρώ το χρόνο λόγω ακριβώς αυτής τη κατάστασης, ενώ εκτίμησε πως αν δεν συνέβαινε αυτό η χώρα δεν θα είχε τόσο μεγάλα προβλήματα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους δεν αρνήθηκαν τη διαδικασία, ωστόσο υπήρξαν ορισμένες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί η Βουλή να ασχοληθεί με υποθέσεις που έχουν πάρει την άγουσα για την Δικαιοσύνη.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν βουλευτής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να καταπιαστούν και με άλλες υποθέσεις που δεν είναι οικονομικές αλλά έχουν να κάνουν με κομματικούς διορισμούς στο δημόσιο. Έτσι άφησε αιχμές, για τον διορισμό όπως είπε, συγγενικού προσώπου πολιτικού με αμφίβολες προϋποθέσεις.

Ο κ. Αθανασίου αμφισβήτησε τα στοιχεία για τη διαφθορά, λέγοντας πως ενδεχομένως να έχουν γίνει λάθη στον υπολογισμού του μαθηματικού τύπου, ενώ η ΝΔ ζήτησε να κληθεί αυτοπροσώπως ο κ. Σούρλας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

«Κερδίσαμε, βελτιωθήκαμε 25 θέσεις τη τελευταία διετία στη διαφθορά. Είμαστε χαμηλά αλλά είναι σημαντική βελτίωση. Σε πολλά σημεία οι μαθητικοί τύποι είναι αυθαίρετοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Κάπου εκεί ωστόσο μπήκε στη συζήτηση και η Ρ. Μακρή που επιτέθηκε στον κ. Αθανασίου λέγοντας «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάμε για σκοινιά. Αυτό που θυμάμαι είναι να εισηγείστε νομοσχέδια όπως για τα κατασχεμένα που σας είχαμε πει ότι επιχειρούνταν η ηθική νομιμοποίηση της διαφθοράς. Η διάταξη αυτή που πήρε ΦΕΚ στα τέλη Δεκεμβρίου αξιοποίησαν οι απατεώνες της Energa και Hellas Power και ο κ. Μαντέλης για την εταιρία Siemens».

Απαντώντας ο κ. Αθανασίου είπε ότι ψηφίστηκε η ρύθμιση, υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όχι για την ουσία αλλά για το ύψος των ποινών, προσθέτοντας ότι είχε καλέσει την τότε αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.